Головна історична скарбниця краю відзначила ювілей (ФОТО)

Закарпатському краєзнавчому музею виповнилось 70 років.

 

Напередодні у каплиці Ужгородського замку відбулися урочисті заходи з нагоди 70-річчя від дня створення Закарпатського краєзнавчого музею, повідомляють прес-служби облдержадміністрації та облради. Нині цей заклад – не лише провідна в краї скарбниця історичної пам'яті, а й осередок науки, культури і туризму.

На свято запрошені керівники музейних установ Словаччини, Чехії, Угорщини, Румунії, Польщі та інших європейських країн та вітчизняних музеїв, консули країн-сусідок, громадськість, творча інтелігенція та представники обласної влади.

Відкрив святкове дійство директор музею Василь Шеба, який розповів про історію створення цього унікального закладу, етапи його становлення і розвитку. Сьогодні це місце і для зберігання реліквій, і для наукових досліджень та затребуване джерело провідників культури, - наголосив він.

Далі учасників свята, організаторів та головних «винуватців» торжества – музейних працівників нашого краю - вітали керівники обласної влади, гості та митці Закарпаття.

Голова ОДА Василь Губаль зазначив, що заклад вже відомий за межами нашого краю, його добре знають і в країнах Європи. «Ви не тільки зберігаєте свідчення минувшини нашого краю, власне, саму його історію –. Ви також робите чимало для популяризації знань про Закарпаття. Саме завдяки вам про особливу і дуже цікаву історію краю дізнаються чимало людей. Щира вдячність вам за все. Запевняю, що влада вам і надалі допомагати, будемо робити все можливе для розвитку музею. Радий бути присутній на цьому святі в колі інтелігенції і в цих стінах, тут – уся історія Закарпаття», - сказав голова ОДА. Василь Губаль також подякував і за увагу музею до сучасності, до історії, яка твориться нині – адже у закладі вже створені збірки та експозиції про події Революції Гідності та АТО.

Обласна рада теж підтримує творчу інтелігенцію, яка виступила з ініціативою надання Закарпатському обласному краєзнавчому музею імені видатного історика, археолога, етнографа, засновника музейної справи в Закарпатті Тиводара Легоцького. Розгляд цього рішення виноситься на чергову сесію облради.

Кращим представникам колективу музею вручили почесні грамоти і подяки обласних держадміністрації і ради, а також від управління культури і профспілки працівників культури. Першим привітали Василя Шебу, котрий вже більше тридцяти років очолює і розвиває заклад. До вітань приєдналися колеги-музейники, митці та інші краяни, які прийшли вшанувати колектив історичної скарбниці.

До слова, до ювілею заклад підготував дещо особливе. По-перше, видано ошатний двомовний фотоальбом "Скарби Закарпатського краєзнавчого музею", незабаром відбудеться презентація цієї книги.

А вже вчора у рамках святкування відбулося урочисте відкриття нової експозиції відділу історії «Погано бути чужинцем у власній Батьківщині», що присвячена видатній постаті Тиводара Легоцького і складається з експонатів його приватної добірки. Автори - завідувачі відділів: археології Йосип Кобаль та історії Олена Кобаль.

 

20 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів