Після трагічного інциденту в Мукачеві по Україні почнуть «перерозподілятися» клани

Держава поки не може захистити від цього країну. Кожен начальник міліції, митниці, податкової отримує свою посаду «в годування». Його призначають, якщо він погоджується на певні умови, встановлює систему поборів, яка дозволяє йому самому безбідно існувати і годуватися його підлеглим, які і організовують канали контрабанди.

 

Так вважає директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко.

«Трагедія в Мукачево відбулася не через владу Закарпаття чи «Правий сектор». Суть проблеми – дисфункціональність державних інститутів. Схожі проблеми є по всій Україні. У нас є ряд регіонів, де може статися друге Мукачево, а то й гірше», – сказав Бєлашко.

За його словами, контрабанда розвинена як на сході України, так і на заході країни.

«Найбільш гостро ця проблема стоїть в Запоріжжі з відходами металургійного виробництва. Там же в балках людей за метал досі вбивають. Це і бурштинові поклади на Волині, закордонні товари в одеському порту. У Полтавській і Харківській області – це свердловини, з яких видобувають вуглеводні. Частина з них за документами визнана «неефективними». Донецька, Дніпропетровська, Львівська та Волинська область – незаконний видобуток вугілля. Не може бути збитковою видобуток природних копалин. Перестрілка, як у Мукачевому, може трапитися і в Івано-Франківській області, де вирубують ліси, а потім через це села затоплює навесні», – розповів експерт.

Бєлашко акцентує увагу на тому, що після інциденту в Мукачеві в більшості регіонів України почнуть «перерозподілятися» клани.

«Грубо кажучи, ця проблема може спалахнути в будь-якому регіоні на наступний же день. А держава поки не може захистити від цього країну. Кожен начальник міліції, митниці, податкової отримує свою посаду «в годування». Його призначають, якщо він погоджується на певні умови, встановлює систему поборів, яка дозволяє йому самому безбідно існувати і годуватися його підлеглим, які і організовують канали контрабанди. Відповідно, нагору він передає частину цих платежів. Це організація незаконного бізнесу. А «Правий сектор» робить тільки те, що йому дозволяють державні органи. Вони ж не збираються наводити порядок, тому що самі годуються від цих потоків», – пояснив політолог.

 

16 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів