Що змінилося за 8 днів збройного конфлікта на Закарпатті?

Підсумки тижня на Закарпатті: стрільба, "Правий сектор" обіцяє останній бій, а Москаль оголосив війну балаклаві.

 

Після приходу нового губернатора силовики затримали рекордну партію контрабанди

15 липня в Ужгороді Петро Порошенко представив нового губернатора Закарпатської області. Несподівано для багатьох ним виявився тепер уже колишній глава Луганської ОДА Геннадій Москаль. Крім цього, глава держави також змінив всіх силовиків в області - головного міліціонера, СБУшника і прикордонника.

Війна з контрабандою та балаклаві

Не встигнувши толком посидіти в новому для себе губернаторському кріслі, Геннадій Москаль вибухнув кількома гучними заявами. По-перше, пообіцяв наполегливо боротися з головною, за його словами, проблемою регіону - контрабандою. А по-друге, різко "пройшовся" по озброєним людям, багато з яких називають себе "патріотами".

"Кричати" Україна понад усе "і" Смерть ворогам ". Тут ворогів немає - вороги там - по лінії фронту. Безкарно ходити зі зброєю, лякати людей? Я сказав одразу:" Кого побачите в Балаклаві - відразу тягнути до військкомату. Кого побачите у військовій формі, а він не учасник боїв - цим він показує, що хоче на фронт. Тягніть його до військкомату ", - заявив Москаль.

Також він домовився з міністрів МВС Арсеном Аваковим, що на території Закарпатської області з'явиться нова патрульна служба. Її представники охоронятимуть правопорядок на територіях міст Ужгород та Мукачево, а також на автошляхах між цими населеними пунктами. А ось курирувати створення нової патрульної поліції буде народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Найєм.

"Починаємо процес реалізації проекту нової патрульної поліції в Закарпатті! Прийому заявок на конкурсний відбір стартує наступного тижня. Це буде особливий патруль - одна єдина конгломерація, що охоплює Ужгород, Мукачево та трасу між ними. Запрошуємо молодь!", - Пояснив Аваков.

До слова, свою обіцянку боротися з контрабандою Москаль підтвердив не словом, а ділом. Вже через 2 дні після його призначення силовики виявили в селі Макарьово Мукачівського району найбільшу з початку поточного року партію контрабандних сигарет вартістю не менше 1,5 млн євро. Вони знаходилися в трьох автопричіпах, що стояли в ангарі колишньої колгоспної ферми.

"Правий сектор" пообіцяв своїх не кидати, а Ланьо хотів до Італії

Разом з тим, правоохоронці продовжують пошуки представників "Правого сектора", які продовжують ховатися в закарпатських лісах. Як заявив лідер "ПС" Дмитро Ярош, вони не залишать своїх бійців.

"Вони мої побратими, я воював з ними, брав Карлівку, Авдіївку, Піски, був під обстрілом, їв з одного казанка, і відмовлятися від них ми не будемо. Я б їм не радив (штурмувати, - ред.). Там хлопці дуже добре сказали, що "у нас є право на останній бій". Ми ж не барани, яких на забій ведуть. Зрозуміло, якщо будуть такі дії, то нам доведеться захищати своїх бійців. Я ж розумію, що ліквідація буде не тільки там, вони почнуть знову оточувати наші бази, пробувати роззброювати. Звичайно, ми будемо чинити опір, це безумовно ", - заявив Ярош.

У свою чергу друга сторона конфлікту, народний депутат Михайло Ланьо, цього тижня намагався виїхати з України. Про це на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування подій у Мукачевому повідомив перший заступник голови Державної прикордонної служби Василь Серватюк. Однак, за його словами, Ланьо добровільно передумав залишати територію України.

"У пункті пропуску Тиса було проведено перевірку документів, ідентифікація особистості. Депутат передумав, і повернувся назад на територію України", - сказав заступник голови Держприкордонслужби.

У коментарі "Українській правді" Ланьо сказав, що "віз сім'ю на море в Італію". Депутат пояснив, що прикордонники відмовилися його випускати, пославшись на те, що "не працює комп'ютер".

Нові постріли

Втім, на Закарпатті все ще неспокійно. У ніч з п'ятниці на суботу невідомі в балаклавах і камуфляжі розстріляли впритул охоронця залізничного тунелю через Карпати, який веде в напрямку Мукачева. Зараз потерпілий знаходиться у Львові, в лікарні для залізничників, його життя в даним момент ніщо не загрожує. Охоронець отримав, за попередніми даними, п'ять або шість поранень. Втім, джерело на ж / д запевнив, що пов'язувати подію з транспортуванням контрабанди - нерозумно і безглуздо.

"Цей міст чи тунель не веде через кордон, і його з будь-якого боку можна обійти пішки", - пояснив наш співрозмовник.

У той же час, говорить начальник УМВС в Львівській області Дмитро Загарія, у міліції є багато версій, але одна з головних - злочинці хотіли заволодіти зброєю охоронця.

"Стрілянина, швидше за все, виникла тому, що нападники хотіли відібрати у охорони автоматична зброя", - сказав Сегодня.ua Дмитро Загарія.

 

19 липня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів