Міліцейська статистика одного окремо взятого райвідділу

Кілька міркувань з приводу того, як часто берегівчани телефонують, пишуть заяви та звертаються у цей правоохоронний орган внутрішніх справ

 

І "сухі" цифри розповідають...

На це запитання редакції газети «Берегово» у телефонному режимі відповів в. о. начальника штабу районної міліції Іван Гускі. За його словами, починаючи з 1 січня 2015 року, у черговій частині РВ УМВС в Закарпатській області зареєстровано та зафіксовано 2634 заяви, звернення, усні петиції, скарги, повідомлення, нарікання, телефонні дзвінки тощо. З цілої низки цих сповіщень, інформаційних звісток порушено кримінальні справи, які наразі розстежуються або розслідування по них уже завершено і вони скеровані в суди. Словом, жодна інформація не залишається поза увагою правоохоронців – цим опікуються керівництво на чолі з начальником Миколою Курицею, очільники відділень, служб і секторів тощо. У міліції також є дані в розрізі кожного кварталу, окремо взятого місяця, в тому числі подекадна статистика, що дає змогу краще орієнтуватися в показниках, відомостях, цифрах тощо.

Десять днів серпня...

Зокрема, за останні десять днів співробітники чергової частини зафіксували 129 звернень – усних і письмових, про злочини серйозні та малозначущі. Чотирнадцять із них стосуються сімейних сварок, які, на жаль, можуть принести чимало клопотів, страждань, і, аби утихомирити дебоширів, на місце скандалу виїжджають працівники правоохоронних органів. Майже щодня у місті й районі ставалися крадіжки (цупили гроші, велосипеди, автозапчастини, а у Шомі, наприклад, «завівся» курячий злодій, який буквально днями спустошив два курятники) – зареєстровано 11 таких заяв. Зафіксовано сім звернень з приводу нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які, безперечно, можуть бути як неупередженими, так і навмисними. Фізичне насилля, тобто биття фізіономій, де б воно не відбувалося, завжди тягне за собою позов до суду й нерідко провокує довгу тяганину. Мирне вирішення сутяжі – найкращий вихід з будь-якої ситуації. Міліція, фіксуючи такі факти, теж нерідко старається відновити гармонію у сімейних стосунках, між родичами, сусідами, приятелями, колегами, але це не завжди дає бажаний результат. Однак головне – це довідатися, а де ж виникло джерело конфлікту, хто запалив полум‘я, чому пішов дим і хто в цьому заінтересований?

  Є і такі випадки...

Актуальними в цей спекотний період були телефонні повідомлення про пожежі, бо 6 разів горіла суха трава, стерня, будови (Свобода, Квасово тощо), чотири автопригоди (у Мужієві, Берегові тощо) та один угон іномарки неподалік спортбази Закарпаття. Мукачівка приїхала в наше місто у ділових справа на машині, а вже звідси, як не прикро констатувати, додому поверталася «без коліс». Було введено план "Перехват". Злодія і машину шукають. Крім скандалів, сварок, пожеж і крадіжок приватного майна, у чергову частину райвідділу внутрішніх справ надходили повідомлення про погрози фізичною розправою (4 випадки), пошкодження майна (бува, кинув камінь у вікно, і вже маєш знищення чужого або суспільного пожитку) – 3 заяви. Ще вісім повідомлень вписано до спеціального реєстру з приводу смертей такої ж кількості берегівчан – міських і сільських мешканців. Насильницьких трафунків (убивств) не було – у світ потойбічний вони відійшли внаслідок хвороб чи за старости. І останні кілька дзвінків – про нічного утопленика (на жаль, це все бачив син) на озері Дийди й аналогічний інцидент на сусідній базі «Бумеранг», де мало не до смерті «наковтався» води 7-річний хлопчина. Спускався він із водяної гірки в басейн. Але в лікарні його вдалося відкачати й врятувати від неприємностей. Благо, що "рятівники", які були свідками події, відпочивали по-сусідству...

 ...І така думка "штабіста"

 – Здавалося б, перед читачем суха міліцейська статистика, але в кожній заяві, повідомленні, скарзі, що на адресу цього правоохоронного відомства надходять письмово чи в телефонному порядку, чимало цікавої, живильної для подальшої роботи в ОВС інформації, в епіцентрі якої – людина з її животрепетними щоденними питаннями, проблемами, болями, переживаннями, емоціями, стражданнями, почуттями, роздумами, міркуваннями тощо. Звісно, міліція не має ані найменшого права не зреагувати на сповіщення громадянина, яким би воно не було. А ще покликана стати на захист його прав і свобод, дати відсіч тим, хто скандалить, лається, лихословить, кричить, ображає, погрожує, краде, порушує громадський порядок і спокій, пиячить, смітить тощо. Словом, хто скандалить, принижує людську честь і гідність, чинить злочин чи правопорушення – має понести відповідне покарання, – підсумував нашу коротеньку бесіду «головний штабіст» районної міліції І. Гускі. Звісно, можна проаналізувати чимало інших карних діянь останніх місяців, але це тема іншої статті.

Подібне вже фіксували в Мукачеві

І ось найостанніше повідомлення з вуст майора міліції Яни Денисюк, яка у РВ крайового УМВС відповідає за зв‘язки з громадськістю й контакти із пресою в тому числі: вже пізньої недільної години у Берегові 39-річна п‘яна жінка за відмову у продажі алкоголю кулаками побила 58-літню власницю кафе, а відтак мала намір укусити слідчого, який у складі оперативно-розшукової групи прибув за викликом. Ігноруючи неодноразові прохання співробітників міліції припинити протиправні дії, нетвереза відвідувачка почала матюкатися, штовхати стражів порядку й шарпати офіцерів за формений одяг. І це у той час, коли правоохоронець оформляв заяву про хуліганство. Що прикро, дебоширка навіть намагалася дати волю зубам і скривдити слідчого, тобто  вкусити за руку. Отож войовничу жінку довелося вгамовувати наручниками. Найімовірніше, жінка-п‘яничка, що мала у супроводі двох чоловіків, за опір працівнику міліції може сісти у в‘язницю – від двох до чотирьох років. Час покаже, але від штрафу "не відмиється" – це вже точно... І взагалі, що ж це за пошесть – кусатися під час складання акта про непокору працівнику міліції чи затримання ним зловмисника? Щойно аналогічний трафунок зафіксовнао у Мукачеві. Очевидно, мають люди міцні й здорові зуби.

Підполковник Микола Куриця підсумовує...

– Тож за міліцейськими цифрами, даними, сюжетами, виїздами «стоїть» ще й життя правоохоронця, який нерідко наражається на небезпеку. Тобто ризикує своїм життям заради інших... Ні, це не високопарні слова – це так є! І сміх, і гріх, але в останньому епізоді жінка хотіла покусати людину у формі, що теж неприємно. А коли, не бай Боже, зловмисник націлить у міліціонера обріз чи витягне ніж – це вже серйозно, навіть занадто! І останній без роздумів повинен проявити свою сміливість, відвагу, мужність, знання, фаховість, уміння користуватися зброєю і силовими прийомами, – підсумував розмову з журналістом начальник Берегівського РВВС Микола Куриця.

 

Михайло ПАПІШ

 

11 серпня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів