Знайти автовикрадачів стане легше?

Кабмін пропонує посилити відповідальність за незаконне заволодіння транспортним засобом, тим самим дозволити правоохоронцям проводити ряд негласних слідчих (розшукових) дій для розкриття таких злочинів.

 

Переважну більшість незаконних заволодінь авто кваліфікують за ч. 1 ст.289 Кримінального кодексу України, що є злочином середньої тяжкості. В свою чергу КПК передбачає застосування негласних слідчих дій, таких як аудіо-, відеоконтроль особи, обстеження публічно недоступних місць, житла, спостереження за особою, річчю тощо в кримінальних провадженнях щодо тяжких або особливо тяжких злочинів.

З огляду на це Кабмін зареєстрував у ВРУ законопреокт №3331 "Про внесення змін до статті

289 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконне заволодіння транспортним засобом", яким, зокрема, пропонується визначити, що незаконне заволодіння ТЗ карається:

- штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних  мінімумів  доходів громадян (зараз від 1 тис. до 1 200 неоподатковуваних мінімумів) або

- обмеженням волі на  строк  від трьох до п’яти  років або

- позбавленням волі на строк від трьох до шести років (зараз - від 3 до 5 р.).

Як відзначають автори проекту в пояснювальній записці, неможливість застосування негласних слідчих дій призводить до того, що вказані злочини залишаються нерозкритими або провадження щодо них закривають. Так, протягом 5 місяців 2015 року з зареєстрованих 4600 кримінальних проваджень зазначеної категорії лише в кожному четвертому випадку встановлено причетних до скоєння злочинів

 

21 жовтня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів