Закарпаття за кількістю люстрованих осіб займає 11 місце в рейтингу регіонів

За активністю перевірок: станом на 7 грудня в області люстровані 23 особи.

 

У четвер,10 грудня, відбувся Форум громади міста Ужгорода на тему «Майнова люстрація – механізм порятунку України» за участі правозахисників, громадських діячів та політиків. Під час заходу було продемонстровано особливості люстраційного законодавства, проблеми з реалізації положень закону щодо очищення влади, та як проходить ця процедура на місцевому рівні. Також на заході був оприлюднений список люстровиних осіб нашої області.

Закарпаття за кількістю люстрованих осіб займає 11 місце в рейтингу регіонів за активністю перевірок. В Закарпатській області станом на 07.12.2015 р. люстровано 23 особи. По органам влади: Органи прокуратури – 4, МВС – 4, ДФС – 11, СБУ – 2, Державна казначейська служба – 1, Міські ради – 1.

Експерт Інституту Республіка у сфері очищення влади Артем Амельченко, повідомив, що люстрація - це один з механізмів перехідного періоду від авторитаризму до демократії. У цей проміжок часу можливе застосування навіть надзвичайних заходів, одним з яких є закон про очищення влади в Україні. Основна мета люстрації - захистити новий ще незміцнілий демократичний режим від впливу представників старого режиму, який тривав у країні. Тобто, люстрація не є покаранням, а тимчасовим відстороненням чиновника, для того щоб він не зміг впливати на новий демократичний режим. Тоді країна здобуде довіру суспільства до новоутвореного режиму. А взагалі наше люстраційне законодавство є унікальним, адже в жодній із країн світу поки що не практикували нічого подібного.

У рамках форуму Артем розповів про існуючі підстави для застосування заборони чиновнику обіймати ту чи іншу посаду - це автоматична люстрація (торкнулася вищих посадових осіб, які займали керівні посади в міністерствах, відомствах, також їх перших заступників, керівників силових органів, прокуратури, МВС, а також керівників областей), майнова люстрація (проводилася за двома критеріями: незазначення в декларації якогось власного майна чи невідповідність доходів з витратами) та неподання заяви у визначений строк. Також Артем зазначив, що в Україні діють два види заборони: перша – адміністративна - відсторонення з посади строком на десять років, та судова - відсторонення до п’яти років.

Учасники заходу виявили зацікавленість до алгоритму дій зумовлених участю громадян у перевірках в тому числі через зіставлення даних у деклараціях про доходи із способом життя конкретних державних службовців, вартості їх майна та інших доходів.

* * *

Захід проводився Інститутом Республіка в рамках проекту «Моніторинг процесу люстрації та перевірки державних службовців і суддів громадянським суспільством» в рамках програми «Справедливе правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку на запрошення Громадянської ініціативи #Кірпічка.

Нагадаємо, що жителі кварталу та громадські організації міста об’єднались в неформальне об’єднання – ініціативу #Кірпічка для збереження парку «Перемога» та впровадженні змін, які убезпечать зелені зони міста від посягань назавжди та протидії корупціонерам, які знищують зелені зони міста.

Парк «Перемога», розташований в центрі густозаселеного житлового кварталу «Кірпічка» та був закладений ще у 80-х роках як ландшафтний із штучною водоймою, загальною площею понад 13,8 га. Інших зелених зон у цьому житловому кварталі немає. На сьогодні не забудованими залишились тільки три ділянки загальною площею 8,2 га.

Більше тут https://www.facebook.com/kirpichka

 

11 грудня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів