Силовим шляхом побороти злочинність, контрабанду та проституцію не можна!

Очільник нової поліції Срібної Землі про місцеву "серенчу" та контрабандистів, які не стали землекопами.

 

З часу призначення Сергія Князєва система правоохоронних органів області мала кілька серйозних змін. Нині Сергій Князєв - радник голови Національної поліції та виконуючий обов’язки начальника Національної поліції Закарпатської області. Працівників патрульної служби, які недавно приступили до роботи, називає "дітьми" і каже, що закарпатці – люди з великою удачею, інформує Депо.

Вас було призначено одразу після липневих подій у Мукачеві, де фігурантами були і правоохоронці. Яка нині ситуація? Що можете сказати про те, як відбувається розслідування?

Аналізуючи ЗМІ, це був якийсь перерозподіл сфер впливу, у який були втягнуті, у тому числі, і представники влади на Закарпатті. От чому саме туди приїхали люди. Саме туди, саме на ту вулицю. Хоча, насправді, це такий собі аналіз ЗМІ. Як правило, народ краще знає, що у нас і до чого. Це об’єкт дослідження Генеральної прокуратури. Я не маю право розголошувати навіть версії розслідування.

Якщо вже аналіз ЗМІ – то це були контрабандні розбірки. Зараз багато заяв, що контрабанду зупинено. Але щодня маємо повідомлення про нові випадки. Чи є зрушення у питанні боротьби з контрабандою?

Змінився підхід до боротьби з контрабандою. "Побороли контрабанду" – це вже провокаційний вислів. Не можна побороти проституцію, контрабанду, злочинність, будь-який негативний соціальний прояв силовим шляхом. Це чинники нашого життя. Але змінився саме підхід до боротьби з контрабандою правоохоронних, державних структур, місцевої влади.

Дивіться, якщо у прикордонних селах немає роботи, а жителям пропонують: візьми сигарети, перенеси і зароби 200 чи 100 гривень, - хоч одна людина, але знайдеться. Або він перенесе мішок з цигарками, або він щось вкраде. Якщо вкраде – це кримінал. А контрабанда? Верховна Рада України постановила, що контрабанда – то не є кримінально-каране діяння.

Треба змінювати ставлення до контрабанди не тільки керівників поліції, працівників у структурах, але й у самих місцевих мешканців. Як? Збільшувати заробітну плату, збільшувати дохідну частину для населення. Це можливо? Можливо. Та це не питання поліції, прокуратури.

Голова Нацполіції Закарпаття про місцевий менталітет,

Це дуже добре, що є непоодинокі факти затримання контрабанди. От часто лунають питання: "Угорці арештували 19 працівників на кордоні, а скільки арештували ми?". Я – жодного. Це не моя функція взагалі. От якщо він дістане ніж і заріже когось – тоді вже з мене треба питати. Але створити перепони, зайняти чітку державницьку позицію у боротьбі з контрабандою – так, робимо. Як це у нас виходить – це вже потрібно оцінювати вам.

Давайте подивимось на осіб, які раніше займалися контрабандою: що вони роблять? чи менше вони просиджують у ресторанах? може вони стали землекопами? Не стали. Але більшості з них стало скрутно. Вони не можуть потрапити, як раніше, у владні кабінети. Але дуже намагаються.

Як правило, в області завжди демонстрували порозуміння між головним поліцейським і, до прикладу, губернатором, прокуратурою, податковою і так далі? Принаймі, у населення складалося саме таке враження і часто міліції докоряли, що вона "ведеться" на вказівки, до прикладу, голови ОДА, навіть, коли не повинна цього робити. Що маємо зараз?

На мою думку, зараз влада консолідована. Є робочі питання, які треба постійно вирішувати. Але завжди знаходиться компромісне рішення. Наприклад, прокурор області – досвідчений фахівець. Часто звертаюся до нього: яке б він прийняв рішення, якби був на моїй посаді. От він і говорить: "Я би на вашому місці, хлопці, зробив би так-то. – Дякую". Голова обласної адміністрації – Москаль. Правоохоронець із величезним стажем. У мене от теж стаж 25 років у правоохоронній системі. Але з його досвідом, і він ще й потужно так бореться. Як до нього не звернутися за кваліфікованою порадою? Ми уважно ставимося до його розпоряджень, вказівок. У межах компетенції.

Сьогодні керівництво нацполіції декларує: поліція незалежна від політики. І якісь політичні нюанси – то все волевиявлення народу, робота політиків. Наша робота – забезпечувати порядок. Тут є критичні зауваження до нас. І ми до таких зауважень прислуховуємося. Зараз йде великий процес переформатування поліції. І от не втратити те, що вже маємо, і здобути нове – серед основних завдань.

Голова Нацполіції Закарпаття про місцевий менталітет,

Жодного непорозуміння між гілками влади немає. Взагалі. Це не означає, що всі слухають когось одного. Кожен з нас відповідає за свою ділянку. Мою роботу спитають тільки з мене. Я за це відповідаю і за долю трьох з половиною тисяч правоохоронців.

Що було найбільшим випробуванням у роботі на Закарпатті за цей період?

Випробування були на сході України. Ми країна, яка воює. Хоча цей термін і не використовують. А Закарпаття – тиловий регіон. Випробування тут – мізерні у порівнянні з тим, що твориться на сході.

На Закарпатті позапланово почали створювати патрульну поліцію. Як оцінюєте результати?

Я, чуючи від місцевих слово "серенча" (везіння - ред.), довго не міг зрозуміти, що ж воно таке. Але Закарпаттю справді щастить. І це дуже добре. Рішення про створення на Закарпатті патрульної поліції – дуже добре. Відбір був максимально прозорим. Хоча і тут були протестувальники з числа тих, хто не пройшов. Я їх запросив на розмову. Вони прийшли, ми поговорили. Так, багато талановитих дітей не пройшло. Але це відбір. Йдіть через певний час ще раз пробуйте. На Закарпатті не було проблем з викладачами, з процесом навчання майбутніх патрулів.

Діти ці вже два тижні працюють. Є позитив, є недопрацювання. Це робочі моменти. Дуже багато моїх колишніх колег казали: "Все закінчилось! Понабирали таких..". Але система правильна, все працює.

Голова Нацполіції Закарпаття про місцевий менталітет,

У патрульних – свій щабель боротьби зі злочинністю. Вони борються з вуличною злочинністю. А це найближче до людей. І люди вірять. І у жодному разі не можна втрачати голову від цього, а працювати далі, виправдовувати цю довір. Чудово, що є підтримка від людей, від ЗМІ, певною мірою.

Плануємо близько 50 екіпажів патрульної поліції "тримати" по всій області. Щоб патрулі були не тільки у двох містах. Щоб розповсюдилося на всю область. Поки це все нам дозволять, готуємо базу, автомобілі. Так, це не будуть "Пріуси", це будуть УАЗікі, "Ниви" у гірських місцевостях. Той транспорт, який у нас є, ми його переобладнаємо. Створюємо єдиний колл-центр. Словом, попрацюємо, побачимо помилки, а про свій досвід розкажемо іншим регіонам. Ми і так єдина область, де поліція представлене не у єдиному "замкнутому" місті.

Уже більше місяця як вступив у дію закон "Про нацполіцію". Як просувається переатестація "старих" кадрів? Закарпатці ж народ не простий.

І тут Закарпаттю пощастило. Поки сюди прийдуть наступні етапи тестування, співбесід і т.д., є час підготуватися. От як київських зібрали і сказали – є у вас завдання, вперед. А людина вже років 15 не використовувала табличку множення. Так от у закарпатців є вдосталь часу, не менше кількох місяців, щоб підготуватись. Я думаю, що відсоток тих, хто пройде у поліцію, буде у рази більшим, ніж у Києві та Київській області.

До яких рис, особливостей характеру закарпатців Вам довелося звикати?

А тут немає нічого незвичного. Фахівці відповідають своєму рівню. Не можна сюди привести з Донецька чи Києва 20 людей. Це неефективно. Будуть багато робити, але дурного. А повільні, тихі закарпатці: а давайте поп’єм кави.. Та до вечора вони з таким своїм темпом зроблять більше корисного. Так, іноді треба підганяти, прискорювати, іноді стукати кулаком і прикрикувати. Але, по суті, якщо механізм працює правильно, неважливо, хто сидить у кріслі. От якщо зараз я піду у відпустку, хіба тут все розвалиться? Та ніколи в житті. Колектив просто потрібно підтримувати, підштовхувати, направляти, показати особистим прикладом, як потрібно працювати.

Не люблю улесливості, але вона присутня на Закарпатті. На сході тобі правду кажуть прямо в обличчя, а тут: "Що, начальник, потрібно зробити? Будь ласка,так.." Але все рівно не зроблять. А все решта – так як і всюди.

Голова Нацполіції Закарпаття про місцевий менталітет,

У якому регіоні хотілося б ще попрацювати?

Не думав про це. У мене простіше. Отримав наказ -поїхав. Так як і на Закарпаття. Я отримав у Маріуполі усний наказ. У машині на навігаторі набрав "Ужгород", показую водію: "Бачиш? Поїхали". Нема різниці, де працювати. Головне - чесно. Не можеш працювати чесно – іди зі служби. Не займай чуже місце. Це кажу всім співробітникам.

У Європі, якщо довго затримуєшся на одному місці – то вважається, що у тебе ніякого розвитку. А у нас, як кажуть, камінь мохом обростає. Тільки мох – це вже елементи корупції: зв’язки, знайомства. Ментально ми інші, хоча всього за два кілометри від Європи

Фото: Павло Білецький

 

19 грудня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів