У нас боротьба з корупцією перетворилася на шоу!

Корупція у вищих ешелонах влади це обов'язково партнерські зв'язки з іноземними колегами, тому що більша частина активів, відмивання грошей – це все там.

 

Так прокоментував екс-глава СБУ, а нині позаштатний радник Президента Ігор Смешко у нещодавньому інтерв'ю для ЗМІ.

"А це складний системний процес, в якому мають бути такі елементи:

1) політична воля зламати хребет корупції у вищих ешелонах влади; це великий ризик, тому що до влади приходять люди, які багато років до цього були пов'язані в бізнесі, в політиці, які мають критичну інформацію один проти одного і які повинні бути готові, що при серйозному наступі у них особисто можуть з'явитися великі проблеми;

2) у боротьбі з корупцією у вищих ешелонах влади у нас є позитивний досвід у цьому плані. Одного разу другий президент України ухвалив рішення щодо Лазаренка, який був прем'єр-міністром, який мав підтримку серед керівництва силових структур країни в той час і претендував на пост можливого майбутнього президента. Але принаймні чинний президент прийняв рішення. У нас не було ресурсів посадити Лазаренка в країні, тому що частина парламенту підтримувала його. Правоохоронна система успішно зуміла тоді руками Швейцарії та США посадити його за ґрати.

Тут мають працювати три елементи. Перше – розвідка. Якщо розвідка не зможе відкрити правду, то спецслужбам буде дуже важко займатися отриманням документальних свідчень злочинів. І лише третім елементом є слідство. ГПУ – це слідчі, які повинні отримувати інформацію від СБУ, від МВС, від розвідувальних органів, які повинні бути зорієнтовані, їм повинно бути поставлено конкретне завдання.

Крім того, корупція у вищих ешелонах влади це обов'язково партнерські зв'язки з іноземними колегами, тому що більша частина активів, відмивання грошей – це все там. Рівень довіри, для того щоб отримати цю інформацію, повинен бути дуже високим. Це тільки розвідка може зробити. Вона може бути сполучною ланкою між спецслужбами та слідчими, нашими колегами за кордоном. Цю успішну справу було реалізовано у нас.

Зараз ми створюємо нові органи. Але ж у нас до цього 4 тис. осіб головного управління "К", 4 тис. осіб боротьби з економічними злочинами – загалом 8 тис. осіб – протягом двох років отримували зарплату, мали всі можливості боротися із системною корупцією. Виходить, що зараз, створивши НАБ, створюючи інші елементи, ми заводимо туди людей, яким потрібно ще багато років для того, щоб навчитися працювати. Все це нагадує Show Must Go", - сказав екс- начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони пан Смешко .

Довідково:  Ігор Петровчи Смешко - український політичний і державний діяч. Лідер партії "Сила і честь". Генерал-полковник. Позаштатний радник Петра Порошенка, екс-голова комітету з питань розвідки при президентові України. Був начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони. У минулому – голова СБУ, член РНБО. Раніше – член координаційного комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при президентові України. У січні 2014 р. розкритикував дії внутрішніх військ та спецпідрозділу "Беркут", які під час протистояння на вул. Грушевського у центрі Києва застосовували силу проти демонстрантів. Доктор технічних наук, професор. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Одружений, батько двох синів.

 

09 січня 2016р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів