В іноземних туристів «природолюби” намагалися відібрати м’ясні вироби! (ФОТО)

Протиправне дійство вони робили під вигуки про те, як це погано - вбивати тварин.

 

Фестиваль гентешів (різників), який сьогодні стартував у селі Геча Берегівського району розпочався зі скандалу: молоді люди з закритими обличчями та плакатами протестували проти «вбивства» свиней.

На фестиваль приїхали туристи з різних куточків України і країн Європи, зокрема Угорщини, Словакії та Сербії.

Протестувальників було 10 осіб. Їх лідер з мегафоном у раках скандував речитативи про те, як це погано вбивати тварин, а решта 9 хлопців та дівчат підхоплювали слова свого ватажка. “Активісти” навіть спробували відібрати в одного з туристів придбану ним м’ясну продукцію. Благо, втрутилась громадська охорона і вгамувала ентузіазм “природолюбів”

Фото 3 -

Скуштувати смачної ковбаски на фестиваль завітав і губернатор краю Геннадій Москаль. Голова Закарпатської ОДА дав оцінку діям так званих веганів:

Мені дуже приємно, що на фестиваль приїхало багато туристів, причому з різних куточків нашої держави. Отже інтерес до цього свята, котре проводиться вже вдесяте, - чималий. Тому щиро вітаю і організаторів, і учасників, і гостей. Я отримав майже 50 звернень заборонити фестиваль. У тому числі 15 наших народних депутатів терміново прийняли мусульманство і теж просили відмінити свято. Мені шкода хлопців та дівчат, яких наняли сьогодні, аби погаласували. Що, їх ніколи не годували хлібом зі смальцем? Чи вони жодного разу не куштували сала – національного продукту українців? В чому тут проблема? Десять років проводиться фестиваль і жодного разу не виникало ніяких проблем і питань. Я три роки жив у Криму, там теж є подібне свято – байрак-курам, на яке ріжуть баранів і смаженим м’ясом пригощають сусідів, друзів, рідних та шанованих гостей. І жодних протестів, бо це тисячолітня традиція. Так само, як в угорців, чехів, словаків, інших народів. Тому розвивайте це чудове дійство і не звертайте увагу на дурнів, яких на 10 тисяч населення народжується рівномірно”, інформує ГК.

Підтримувати місцеві традиції закликав і голова Берегівської РДА Іштван Петрушка:

Сьогодні в с. Геча стартував уже традиційний фестиваль гентешів (різників). Приємно, що на відкриття змагань завітали голова облдержадміністрації Геннадій Москаль, народний депутат України Василь Брензович, Берегівський міський голова Золтан Бабяк. Цьогоріч участь у фестивалі беруть команди гентешів із України, Угорщини та Сербії. І я радий, що не зважаючи на незрозумілі протести та петиції проти проведення, змагання все-таки відбулися. Адже в Європі також проводять подібні фестивалі. А ми маємо підтримувати місцеві традиції. Тож бажаю учасникам змагань успіхів, а гостям - смачної ковбаси і гарного настрою.

Нагадаємо, традиція, з якої бере початок ідея фестивалю різників, сягає давнини. Інша назва фесту «Діснотор», назва походить з угорської ( сполука з двох слів) та означає поминки за свинкою. Для всіх районів на Закарпатті є спільною традиція, коли сусіди, родичі та друзі приходять до господаря вдосвіта, у день, коли на господарстві ріжуть (заколюють) свиню. Всі разом готують домашні ковбаски, гурку, підготовлюють різні частини м’яса для засолювання та коптіння. За допомогу господар дарує кожному свіже м'ясо ( в угорських селах побутує назва «коштоло» - на пробу). Господиня готує смачну вечерю з м’ясними стравами зі свинини.

Фото 4 -

Фото 5 -

Фото 6 -

 

31 січня 2016р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів