Сільська школа в Ужгородському районі перебуває в жалюгідному стані

Сільська школа в Ужгородському районі перебуває в жалюгідному стані
Уроки в селі Анталовці проходять у школі, якій понад 80 років. Будували її ще при чехах і офіційно відкрили в 1932 році. Наразі приміщення – аварійне.

 

Класи – тісні й сирі, а парти ніхто не міняв понад 40 років. Також через брак фінансування чи неправильний підхід керівництва школи, ніхто так і не подумав для маленьких закарпатців закупити необхідне обладнання в хімічний, біологічний та фізичний класи.

Капітальний ремонт?! – Не чули

За останні 10 років капітального ремонту в школі не було жодного разу. Лише фасад пофарбували і дах перекрили. Туалет на вулиці, тісні приміщення, а замість опалення – кахельні печі. Але тепла від них небагато.

А як щодо пропаганди здорового способу життя?!

Раніше в школі був повноцінна спортивна зала, майданчик для тренування, однак нічого не лишилось. Один фундамент від зали й старі футбольні ворота.

Іванка, учениця Анталовецької школи:

 – Дуже холодно в нашому класі. Деколи хворіємо дуже часто. Приходимо до школи, сидимо одіті, такі. Займатися спортом немає де. Нас часто виганяють на вулицю на уроках фізкультури. А за туалет краще не буду говорити, все і без зайвих коментарів ясно.

Хоча найгірше – над головою. Стеля може обвалитися будь-якої миті. Під час кожного дощу покрівля тече, розповідають педагоги. Дерев’яні балки й перекриття давно прогнили. На горищі – лише труха. Треба терміново перекривати дах.

Агата Манзурич перший директор Анталівської середньої школи, каже, що нинішній директор Мирослава Трембецька просто власними руками запустила школу і не дозволяє нічого в ній робити. До того ж, Агата Іванівна пригадує нещодавній скандал, який розгорівся через вирубаний шкільний сад навпроти Анталовецької школи. І зроблено це було руками тієї самої директриси:

 – Спочатку своїми руками в 50-х роках минулого століття саджали липи та черешні. Цей сад став справжньою окрасою не лише навчального закладу, а й села. І тепер кожен може прийти та подивитися як у квітні місяці всю красу вирізали. І на місці здорових дерев тепер тільки голі пеньки.

 – Звісно що ламати не будувати, але якщо голова дурна, то як можна очолювати таку посаду?! Трембецькій не місце на її посаді, вона так дітей у всьому селі алкоголіками зробить, – жаліється пані Олена, мама маленького Петра.

 До речі, під час робочого візиту Ужгородським районом, делегація з Пардубіцького краю (Чеська Республіка) відвідали Анталовську ЗОШІ-ІІ ступенів. Представники делегації разом ознайомилися з історією школи та окреслили плани щодо допомоги коштами задля співфінансування ремонту соціального закладу.

Депутат Закарпатської обласної ради, меценат Мирон Помпель:

– На капітальний ремонт школи потрібні мільйони гривень. Ані в селі, ані в районі таких грошей немає. Я вчився у цій школі, й завжди намагався і намагаюсь допомагати маленьким учням та своїм вчителям. Зараз уже вдалося залучити кошти на дорогу на яку було витрачено близько одного мільйона гривень. Однак ми зупинятися на цьому не збираємось. Тепер тривають переговори с чеськими депутатами, які готові спрямувати певну частину грошей на капітальний ремонт шкільного закладу.

Джерело: Zakarpattya.net

 

10 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів