Постачальникам електроенергії в Україні дозволили піднімати ціни щомісяця

Постачальникам електроенергії в Україні дозволили піднімати ціни щомісяця
З 1 січня 2017 року постачальники електроенергії зможуть підвищувати тарифи на електроенергію щомісяця, але не більш ніж на 3%.

 

Про це йдеться в офіційно оприлюдненому Порядку ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам (затверджено постановою НКРЕКП 13.06.2016 №1129), передає 112 Україна.

Згідно з цим порядком, він застосовується ліцензіатами з постачання електричної енергії за регульованим тарифом (ПРТ), суб'єктами господарювання з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом (ПНТ), розпорядником системи розрахунків Оптового ринку електричної енергії України (далі - розпорядник системи розрахунків ОРЕ) та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, для визначення роздрібних тарифів на електричну енергію для споживачів (крім населення) 1 і 2 класів напруги на території України.

"Перехід до ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам, здійснюється поетапно. На першому етапі граничний рівень підвищення тарифів не може перевищувати 3% від рівня тарифів на 1 грудня 2016 з подальшим щомісячним підвищенням не більш ніж на 3% від рівня тарифів попереднього місяця", - сказано в документі.

Відзначається, що роздрібні тарифи для споживачів електричної енергії 1 та 2 класів напруги на території України на період відходу від застосування єдиних роздрібних тарифів на електричну енергію (далі - роздрібні тарифи) встановлюються НКРЕКП щомісяця до повного відходу від застосування єдиних роздрібних тарифів. Якщо у розрахунковому місяці не застосовувався граничний рівень підвищення тарифів для одного з ПРТ, то з зазначеного місяця стався повний відхід від застосування єдиних роздрібних тарифів.

Рішення НКРЕКП щодо встановлення роздрібних тарифів оформлюється постановою та надсилається ПРТ не пізніше ніж до 23 числа місяця, що передує розрахунковому.

Також повідомляється, що згідно з порядком, ПРТ до 20 числа місяця, що передує розрахунковому місяцю, надають НКРЕКП рівні розрахункових роздрібних тарифів на електричну енергію, прогнозовані та фактичні обсяги корисного відпуску електричної енергії споживачам 1 групи з розбивкою за класами напруги з урахуванням обсягів споживання електричної енергії споживачами ПНТ.

Далі НКРЕКП на підставі наданої ПРТ інформації виробляє розрахунок середньозважених роздрібних тарифів, виходячи з розрахункових роздрібних тарифів ПРТ та загального корисного відпуску електричної енергії споживачам ПРТ та ПНТ (знаходяться на території ліцензованої діяльності відповідного ПРТ). ПРТ, у яких розрахунковий роздрібний тариф нижче середньозваженого роздрібного тарифу на відповідному класі напруги, відносяться до ПРТ-донорам, а в яких вище - до ПРТ-реципієнтам.

"НКРЕКП визначає граничні рівні роздрібних тарифів на розрахунковий місяць для ПРТ-реципієнтів на рівні роздрібних тарифів, встановлених для ПРТ-реципієнтів у попередньому місяці, збільшених на 3%", - сказано в документі.

Як говориться в повідомленні про офіційне оприлюднення Порядку ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам, даний нормативний акт було опубліковано в "Офіційному віснику України" 23 вересня 2016 року.

План поетапного підвищення тарифів на електроенергію впроваджено постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, ще 22 лютого 2015 року.

Згідно з цим документом з 1 вересня нинішнього року найбільш економні міські споживачі, які витрачають до 100 кіловат-годин на місяць, будуть сплачувати 71,4 копійки за кіловат-годину, тоді як раніше вносили 57 копійок. При використанні від 100 до 600 кіловат-годин тариф зріс з 99 копійок до 1 гривні 29 копійок за кіловат-годину. Обсяг, що перевищує 600 кіловат-годин на місяць, буде обходитися в 1 гривню 63,8 копійки замість колишніх 1 гривні 56 копійок.

 

27 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів