Як правильно закарпатським дівчатам ворожити на Андрія

Як правильно закарпатським дівчатам ворожити на Андрія
Сьогодні, 13 грудня християни відзначають день святого апостола Андрія Первозванного. Це свято завжди було дуже важливим для українців. Об’єднуючи православні і язичницькі традиції воно стало одним із найяскравіших днів в черзі новорічно-різдвяних свят. Всім відомо, що в ніч напередодні дня Андрія та безпосередньо 13 грудня вважаються магічними, тому в цей час прийнято ворожити.

 

У слов'ян у народному культі святих Андрій Первозванний вважався уособленням чоловічого начала і покровителем шлюбу, тому день Андрія (13 грудня) вважався вдалим часом для ворожіння на заміжжя.

Ми пропонуємо вам 7 варіантів ворожінь у цей день.

1. Лягаючи спати, покладіть шматочок спеченого своїми руками хліба під подушку, примовляючи: "Суджений, ряджений, приходь мого хліба скуштувати".

2. Візьміть жменю конопляного насіння, вийдіть опівночі на двір, тричі обійдіть навколо хати, сіючи в цей час насіння з подолу, і примовляйте: "Я, святий Андрію, конопельки сію; Дай же, Боже, знати, з ким весілля грати". Після цього вам має приснитися наречений.

3. До сходу сонця таємно від усіх візьміть жменю конопляного (вівсяного) насіння, зав'яжіть в сорочку і носіть цілий день. Ввечері ж  посійте і, не сумніваючись, скажіть: "Хто мій суджений, той прийде за мною конопельки (вівсянки) брати". Суджений повинен прийти вночі смикати коноплі.

4. Візьміть по наперстку солі та пшеничного борошна, розведіть їх у воді і перед сном випийте. Вночі хотітиметься пити, то суджений і подасть воду.

5. Візьміть по наперстку солі та пшеничного борошна і наперсток води, замісіть  і спечіть коржик. Лягаючи спати, одну половину коржика з'їжте, а іншу покладіть під подушку. Суджений повинен прийти і з'їсти свою половинку.

6. Покладіть шматок хліба з сіллю під подушку. Суджений повинен прийти поділитися.

7. Налийте води у тарілку, покладіть на неї кілька соломинок у вигляді містка і поставте собі під ліжко. Суджений повинен перевести наречену через міст.

Для заміжніх є інша традиція – куштувати за святковою трапезою вареники з різним начинням та пригощати ними гостей. Вважається, що на Андрія обов’язково потрібно поласувати варениками, аби бути щасливим в наступному році. 

Правильні вареники повинна ліпити жінка – всі етапи приготування страви відповідають фазам Місяця. На тарілці повинно бути 29 вареників – відповідно до кількості днів в місячному календарі. Готуючи вареники, господиня значно посилює свою жіночу енергетику, оскільки страва символізує вагітність. 

Головною начинкою до вареників у свято вважався мак, оскільки він є символом чоловічої сили. Сам вареник - символізує жіночу енергетику, тому в поєднанні з маком – страва стає українським символом "Інь-Янь", що приносить гармонію в сімейні стосунки.

 

 

13 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів