Закарпатські лісівники радять, як дати друге життя зрубаній ялинці

Закарпатські лісівники радять, як дати друге життя зрубаній  ялинці
Коли вдома знаходиться новорічна жива ялинка, будинок відразу наповнюється свіжим запахом хвої і смоли. З'являється відчуття казкового свята, очікування чогось чудесного, таємничого, що може статися тільки в Новий рік або на Різдво ...

 

Для більшості закарпатців неодмінними атрибутами новорічно-різдвяних свят навіть попри наявність штучних ялинок у супермаркетах залишаються три речі: гірлянди, мандарини і обов'язково ялинка!

Цього року чимало краян зацікавилися новим трендом від Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства - ялинки в горщиках, які можна було придбати тільки на свята. А це означає, що людей, які дбайливіше ставляться до природи, стає дедалі більше. І ялинки після свят шкода викидати у смітник або перетворювати на створення прикрас.

То що ж робити, коли без ялинки свято не в радість? Що можна зробити з живою ялинкою після свята? Якщо у вас дійсно з'явилося бажання дати друге життя зрубаній ялинці, то лісівники Закарпаття радять спробувати вкоренити її живці.

Спосіб цілком прийнятний для вкорінення хвойників, хоча має не дуже високі результати.

Потрібно знати, що різні види хвойних порід дерев по різному піддаються живцюванню. Наприклад, сосна, ялиця і модрина практично не підлягають живцюванню і краще за це не братися. Ось із ялинами набагато більше ймовірності. Ще легше укоренити тую або кипарис.

Для живцювання беруться бічні однорічні живці розміром 5-15 сантиметрів. Смолу зі зрізів потрібно видалити. Для цього живці поміщаються на дві-три години в теплу воду. Потім зрізи треба обробити корневіном для стимулювання проростання коренів.

Опісля живці треба помістити у завчасно підготовлені контейнери, які мають бути заповнені спеціальною сумішшю з хвойної землі, ґрунту, піску річкового, змішаних в однакових пропорціях. Кожному маленькому живцю для пророщування треба створити комфортні умови, так звану "тепличку". Для цього підійдуть звичайні банки зі скла або пластику, які мають знаходитися у приміщення з не яскравим світлом з температурою не ниже + 20 ° С. Укорінення цілої зрубаної ялини успіху як правило не приносить, хоча деякі стверджують, що зробити це просто і легко. Лісівники стверджують, що цей спосіб на практиці дає позитивні результати, хоча і не дуже високі: з 40 живців ялини звичайної вкоренилося всього 6 штук.

Небагато, але краще ніж нічого! А як ви рятуєте від загибелі новорічні ялинки?

За матеріалами прес-служби Закарпатського ОУЛМГ

 

03 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів