Організатори та учасники «Дня кар’єри ЄС» в УжНУ переконані, що рухаються до європейських стандартів

Організатори та учасники «Дня кар’єри ЄС» в УжНУ переконані, що рухаються до європейських стандартів
Майже два десятки закарпатських роботодавців відгукнулися на пропозицію взяти участь у «Дні кар’єри ЄС», який сьогодні відбувся у будівлі ректорату Ужгородcького національного університету.

 

Захід, ініційований Представництвом Євросоюзу в Україні і підтриманий керівництвом вишу, привернув увагу багатьох студентів різних факультетів, яких зацікавила можливість більше дізнатися про наявні вакансії, безпосередньо поспілкуватися з роботодавцями, записатися на стажування чи взяти участь у одному з трьох тренінгів, які провели організатори.

 

«Завданням університету є не лише передавання знань. Ми повинні працювати так, щоб наші студенти розуміли: якщо вони вступають в УжНУ, то університет створить усі можливості для того, щоб після навчання випускники знайшли достойну роботу саме в Україні, – зауважила під час відкриття «Дня кар’єри ЄС» проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел. – Ми дуже сподіваємося, що започаткована сьогодні співпраця з роботодавцями не буде одноразовою акцією і що після цієї події матимемо багато можливостей для співпраці в рамках інших проектів. Вважаю, що сьогодні ми започаткували велику справу».

Ігор Тодоров, який очолює Інформаційний центр Європейського Союзу в УжНУ, вважає, що «День кар’єри ЄС» концептуально є реалізацією Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

- Ми маємо поступово рухатися до європейських стандартів – і правових, і моральних, і етичних, і у відносинах між працедавцем і робітником, – каже професор Тодоров. – Не секрет, що на Закарпатті проблема безробіття серед молоді стоїть дуже гостро. Але я певен, що ті роботодавці, які сьогодні прийшли запропонувати свої вакансії, відкривають величезні перспективи для наших студентів і випускників, дають можливість знайти роботу саме в європейському контексті. Цей захід – це передусім спроба налагодження комунікації між молодими людьми, які шукають роботу, і ринком праці.

Директор ПАТ «Ужгородський «Турбогаз» Михайло Качур, який також очолює Асоціацію роботодавців міста Ужгород, вважає, що в подібних заходах зацікавлені не лише компанії, котрим потрібен кваліфікований персонал, а насамперед молодь.   

- І в Ужгороді, і в Ужгородському районі, і загалом на Закарпатті є декілька компаній, які або засновані за участі іноземних інвесторів, або «зав’язані» на європейських партнерах, працюють в системі координат Європейського Союзу і відкривають студентам широкі горизонти. Молодь вже має можливість інтегруватися в ЄС через роботу з такими компаніями, що мають напрацьовані контакти, партнерські зв’язки і досвід роботи на європейському ринку. Що стосується нашого підприємства, то нам цікаві насамперед випускники інженерно-технічного факультету, молоді амбітні люди, які готові розвиватися разом із нами, – каже Михайло Качур.

Олександра Рязанцева, координатор проектів представництва ЄС в Україні, запевняє, що «День кар’єри ЄС» – це не лише стандартний ярмарок вакансій, а й можливість випробувати себе на першій співбесіді, презентувати себе, вивчити пропозиції ринку праці і, можливо, скоригувати свої плани на майбутнє.

– Молодь мусить знати, де шукати інформацію не лише про освітні можливості, про стажування, про мовні курси чи літні школи, але й про можливості роботи в Україні та в країнах Європейського Союзу. Все це – знання і досвід, які підвищують можливість молодої людини на достойне працевлаштування. Насправді ми всі розуміємо, що нині випускникові університету важко одразу знайти достойну роботу з гідною зарплатою. Саме тому нам потрібні такі заходи, як «День кар’єри ЄС», щоб люди розуміли реальність, в якій вони перебувають, і могли себе знайти в тій реальності, – підсумовує координатор проектів Представництва ЄС в Україні.

Всі охочі в рамках «Дня кар’єри ЄС» мали можливість безкоштовно пройти тренінги для розвитку навичок, які важливі для професіонального зростання, а також поспілкуватися з працівниками Ужгородського міського центру зайнятості, які також взяли активну участь в організації заходу.  

Ярослав Світлик,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ 

Фото Роберта Паппа

 

19 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів