Загальнонаціональний форум судів та ЗМІ проходить в Ужгороді

Загальнонаціональний форум судів та ЗМІ проходить в Ужгороді
Сьогодні, 22 травня, в Ужгороді розпочався перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього».

 

Захід відбувається в Закарпатському окружному адміністративному суді.

Для побудови ефективного діалогу між судами і пресою тут зібрались судді, прес-секретарі судів, судді-спікери та журналісти. Форум проходить у вигляді он-лайн трансляції з Державної судової адміністрації України, де сьогодні виступають спікери.

«Сьогодні ми будемо обговорювати проблемні питання взаємодії судової системи із засобами масової інформації. Обговорювати перспективи подальшої співпраці, звертати увагу на наріжні камені, непорозуміння між цими обома гілками влади, аби досягнути балансу. Звісно не можна казати, що суди зараз є повністю відкриті, утім звинувачувати їх у закритості теж не можна. Адже результати справ доступні для ЗМІ, відкриті веб-портали кожного суду, тобто кожен бажаючий може поцікавитися, що ж відбувається в судах. У простих людей може скластися враження, що суд – це якась інквізиція. Насправді – це рутинна робота, яка потребує багато часу і зусиль. Та попри усе, нам потрібно результативно взаємопрацювати зі ЗМІ, аби не програвати в інформаційній війні», – розповів суддя Виноградівського районного суду Володимир Ланьо.

У свою чергу заступник територіального управління державної судової адміністрації України в Закарпатській області Наталія Цап зазначила, що залучення до співпраці судової системи та ЗМІ ведеться на місцях. Для цього у судах є прес-секретарі, які намагаються оперативно і зрозуміло донести інформацію до представників ЗМІ. Окрім того, ведеться активна співпраця через фейсбук.

Тож під час форуму мовилось про проблемні питання взаємодії журналістів та судів, особливості доступу до судової інформації.

Іван Стан суддя апеляційного суду Закарпатської області, розповів про кроки до відкритості та співпраці зі ЗМІ їхньої установи:

«Вперше в державі питання системної співпраці між представниками судової влади та представниками ЗМІ піднято на державному рівні. Хочу зазначити, що з досвіду своєї роботи, що не завжди представники ЗМІ об’єктивно висвітлюють ті чи інші факти. Моє завдання, як спікера-судді – це доступно пояснити представникам ЗМІ про що йде мова. Тож якщо інформація не правильно висвітлена, причину нам потрібно шукати тільки однин в одному».

Тож дискусії, що відбудуться у форматі роботи трьох сесій форуму, включатимуть обговорення питань, пов’язаних із відкритістю суду, законодавчими і практичними аспектами роботи журналістів у судах, об’єктивними обмеженнями права на інформацію під час висвітлення судових процесів, роллю судді-спікера та прес-секретаря суду у налагодженні комунікації зі ЗМІ, етичними стандартами діяльності суддів та журналістів тощо.

Христина БІКЛЯН, КО

 

22 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів