Літні гриби — трохи "не те"! Якісні гриби бувають тільки восени!

Літні гриби — трохи "не те"! Якісні гриби бувають тільки восени!
У цьому переконаний грибар з Ужгорода Іван Тегза.

 

Біля зеленого ринку в Ужгороді продавців — мов грибів після дощу. Власне, й торгують вони лисичками, білими та підберезниками. Здебільшого — свіжими та сушеними.

Тетяна ДЬОРДЬ, продавець грибів

Всілякі гриби: білі, підберезовики, лисички, голубінки. Різні ціни: 50, 70, 20.

Ціни майже у всіх продавців однакові. За лисички просять від 35 до 40 гривень, білі гриби обійдуться в середньому за 60. Одні з найдешевших (красноголовці) —  за 20. Сушені гриби в трилітровій банці готові віддати за 220 гривень.  Ужгородка Марта Миколаївна прийшла подивитися, чим торгують колеги, адже сама вже понад 50 років ходить до лісу. Розвідала майже всі місця і виробила власний маршрут.

Марта ФОГАШ, грибарка

Я ходжу у Тур’ячки і виходжу Вільшанки. І назад теж так. Спускаюся вниз у Тур’ячки і йду на автобус. Автобус  о 15:30 в Тур’ячках.  А завтра йду у «Три п’ятірки». Подивлюся там ті коричневі, червоні, голубинки. А потім іду у Стрипу, там з’явилися маленькі білі. Вчора принесли.

А ужгородець Іван Тегза переконує: якісні гриби бувають тільки восени. Також їх необхідно продавати у спеціально відведених місцях.  Не при дорозі і не разом з іншими продуктами.

 Іван ТЕГЗА, грибар

Коли сухо, один гриб збирає до 50 квадратних метрів негативних речовин, хімікатів. То є дуже шкідливо. Люди не знають. У справжнього опенька на ніжці є такий зонтик, а у несправжнього нема. І часто люди плутають і отруюються. Є умовно їстівні гриби, які потребують спеціальної обробки. Треба кип’ятити до 20 хвилин.

Для тих, хто таки зважився купити гриби з рук, пані Валентина розповідає, як правильно обробити лисички. Переконує: їстівні лісові гриби яскраво-жовтого кольору корисні  для лікування ракових захворювань, печінки, поганого зору. Смачним рецептом поділилася і з глядачами Ужінформ.

пані Валентина, кулінар

Ножки трохи почистити, промити добре і на сковорідку. Хай тушаться у своїй же воді, поки не википить водичка. А на іншій сковорідці, а можна й на тій, цибульку підсмажили, все перемішали. Хай протушиться разом із цибулькою. А під кінець додайте кілька зубчиків часнику і теж хай пропариться під кришкою. А якщо без часнику, то цибулька і сметана.

Наразі торгівля триває активно, але вже за тиждень-два сезон, прогнозують, завершиться.  А вартість грибів  буде залежати  від їх виду і врожайності.

Джерело: Ужінформ

 

04 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів