Літні гриби — трохи "не те"! Якісні гриби бувають тільки восени!
Біля зеленого ринку в Ужгороді продавців — мов грибів після дощу. Власне, й торгують вони лисичками, білими та підберезниками. Здебільшого — свіжими та сушеними.
Тетяна ДЬОРДЬ, продавець грибів
Всілякі гриби: білі, підберезовики, лисички, голубінки. Різні ціни: 50, 70, 20.
Ціни майже у всіх продавців однакові. За лисички просять від 35 до 40 гривень, білі гриби обійдуться в середньому за 60. Одні з найдешевших (красноголовці) — за 20. Сушені гриби в трилітровій банці готові віддати за 220 гривень. Ужгородка Марта Миколаївна прийшла подивитися, чим торгують колеги, адже сама вже понад 50 років ходить до лісу. Розвідала майже всі місця і виробила власний маршрут.
Марта ФОГАШ, грибарка
Я ходжу у Тур’ячки і виходжу Вільшанки. І назад теж так. Спускаюся вниз у Тур’ячки і йду на автобус. Автобус о 15:30 в Тур’ячках. А завтра йду у «Три п’ятірки». Подивлюся там ті коричневі, червоні, голубинки. А потім іду у Стрипу, там з’явилися маленькі білі. Вчора принесли.
А ужгородець Іван Тегза переконує: якісні гриби бувають тільки восени. Також їх необхідно продавати у спеціально відведених місцях. Не при дорозі і не разом з іншими продуктами.
Іван ТЕГЗА, грибар
Коли сухо, один гриб збирає до 50 квадратних метрів негативних речовин, хімікатів. То є дуже шкідливо. Люди не знають. У справжнього опенька на ніжці є такий зонтик, а у несправжнього нема. І часто люди плутають і отруюються. Є умовно їстівні гриби, які потребують спеціальної обробки. Треба кип’ятити до 20 хвилин.
Для тих, хто таки зважився купити гриби з рук, пані Валентина розповідає, як правильно обробити лисички. Переконує: їстівні лісові гриби яскраво-жовтого кольору корисні для лікування ракових захворювань, печінки, поганого зору. Смачним рецептом поділилася і з глядачами Ужінформ.
пані Валентина, кулінар
Ножки трохи почистити, промити добре і на сковорідку. Хай тушаться у своїй же воді, поки не википить водичка. А на іншій сковорідці, а можна й на тій, цибульку підсмажили, все перемішали. Хай протушиться разом із цибулькою. А під кінець додайте кілька зубчиків часнику і теж хай пропариться під кришкою. А якщо без часнику, то цибулька і сметана.
Наразі торгівля триває активно, але вже за тиждень-два сезон, прогнозують, завершиться. А вартість грибів буде залежати від їх виду і врожайності.
Джерело: Ужінформ
До теми
- Загальнонаціональна хвилина мовчання: в Ужгороді двічі на тиждень проводитимуть акцію пам'яті полеглих Героїв
- В ужгородській кав’ярні військових безкоштовно пригощають кавою
- Солдат ламається не на війні, а коли вертається назад - автор «Історії, яку варто почути» Євген Дубровський
- Графік святкових богослужінь до свята Богоявлення (Хрещення Господнього) та освячення води 2025 року в Ужгороді
- Рейтинг: ТОП-10 найзахопливіших квіткових локацій Закарпаття
- В Ужгороді вже понад 70 мініскульптурок. Як все починалося і скільки встановлені без спеціальних дозволів
- В Ужгороді у новорічну ніч народилося двоє дівчаток та хлопчик
- Богдан Андріїв: "Хай 2025 рік стане роком довгоочікуваної перемоги та миру!"
- В Ужгороді провели різдвяну зустріч для родин полеглих захисників
- В Ужгороді відбулася благодійна колядницька хода
- Богдан Андріїв: "Бажаю, щоб Різдвяна зірка осяяла дорогу додому всім, хто зараз далеко від рідних"
- В Ужгороді два роки діє соціальна послуга «Асистент дитини»
- Адміністратори ЦНАПу Ужгородської міськради здійснили виїзний прийом із використанням мобільного кейсу
- В Ужгороді студенти створили студію дубляжу і озвучують українською відомі мультфільми
- День відкритих дверей провели в інклюзивній майстерні-кав'ярні «Янгол» в Ужгороді
- Благодійний забіг до Дня Святого Миколая «Пробіжи — Допоможи» вже цієї неділі в Ужгороді
- Ужгородський скансен запрошує завтра на майстер-клас із виготовлення різдвяних прикрас та подарунків!
- В Ужгороді відбудеться благодійний передріздвяний ярмарок, приходьте родинами!
- Майстер-класи із виготовлення вертепу діють в Ужгороді
- "Мені більше їхати було нікуди". Історія переселенки, яка в Ужгороді знайшла роботу і почала все спочатку
До цієї новини немає коментарів