Літні гриби — трохи "не те"! Якісні гриби бувають тільки восени!

Біля зеленого ринку в Ужгороді продавців — мов грибів після дощу. Власне, й торгують вони лисичками, білими та підберезниками. Здебільшого — свіжими та сушеними.
Тетяна ДЬОРДЬ, продавець грибів
Всілякі гриби: білі, підберезовики, лисички, голубінки. Різні ціни: 50, 70, 20.
Ціни майже у всіх продавців однакові. За лисички просять від 35 до 40 гривень, білі гриби обійдуться в середньому за 60. Одні з найдешевших (красноголовці) — за 20. Сушені гриби в трилітровій банці готові віддати за 220 гривень. Ужгородка Марта Миколаївна прийшла подивитися, чим торгують колеги, адже сама вже понад 50 років ходить до лісу. Розвідала майже всі місця і виробила власний маршрут.
Марта ФОГАШ, грибарка
Я ходжу у Тур’ячки і виходжу Вільшанки. І назад теж так. Спускаюся вниз у Тур’ячки і йду на автобус. Автобус о 15:30 в Тур’ячках. А завтра йду у «Три п’ятірки». Подивлюся там ті коричневі, червоні, голубинки. А потім іду у Стрипу, там з’явилися маленькі білі. Вчора принесли.
А ужгородець Іван Тегза переконує: якісні гриби бувають тільки восени. Також їх необхідно продавати у спеціально відведених місцях. Не при дорозі і не разом з іншими продуктами.
Іван ТЕГЗА, грибар
Коли сухо, один гриб збирає до 50 квадратних метрів негативних речовин, хімікатів. То є дуже шкідливо. Люди не знають. У справжнього опенька на ніжці є такий зонтик, а у несправжнього нема. І часто люди плутають і отруюються. Є умовно їстівні гриби, які потребують спеціальної обробки. Треба кип’ятити до 20 хвилин.
Для тих, хто таки зважився купити гриби з рук, пані Валентина розповідає, як правильно обробити лисички. Переконує: їстівні лісові гриби яскраво-жовтого кольору корисні для лікування ракових захворювань, печінки, поганого зору. Смачним рецептом поділилася і з глядачами Ужінформ.
пані Валентина, кулінар
Ножки трохи почистити, промити добре і на сковорідку. Хай тушаться у своїй же воді, поки не википить водичка. А на іншій сковорідці, а можна й на тій, цибульку підсмажили, все перемішали. Хай протушиться разом із цибулькою. А під кінець додайте кілька зубчиків часнику і теж хай пропариться під кришкою. А якщо без часнику, то цибулька і сметана.
Наразі торгівля триває активно, але вже за тиждень-два сезон, прогнозують, завершиться. А вартість грибів буде залежати від їх виду і врожайності.
Джерело: Ужінформ
До теми
- INCLUSIVE-ED4ALL: освіта для всіх і кожного у сільських громадах України та Румунії
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у червні 1925-го? (ФОТО)
- 108 хлопчиків та 80 дівчаток, серед яких 4 двійні, народилися в червні в Ужгороді
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- В Ужгороді водій автобуса веде блог про свою роботу
- «Гладіатори» в ужгородському замку запрошують постріляти з лука
- Ужгородські школярі – серед найкращих на Всеукраїнському заході «Швидше, вище, сильніше – разом!»
- Лавандова Гора в Перечині зацвіла: сезон 2025 року вже відкрито
- В Ужгородському скансені створять 3D моделі народного вбрання з різних регіонів Закарпаття
- Ужгородська школа мистецтв завершила 70-й, ювілейний, навчальний рік
- «Файна вишиванка»: в Ужгороді оригінально вітали з Днем вишиванки
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у квітні 1925-го?
- 178 немовлят народилося у квітні у Клінічному перинатальному центрі в Ужгороді
- Весна в Ужгороді змінює фарби — сакури вже відцвіли, але краса не зникає
- Де знайти гліцинії в Ужгороді?
- В Ужгородському замку відбудеться бал, збиратимуть гроші для важкохворого Олежика Ригана
- На виставці іконопису говорили про створення музею ікон Закарпаття
- Не сакурами єдиними: в Ужгороді розквітли тисячі різнобарвних тюльпанів
- Ужгородський батальйон ТрО терміново шукає операторів БПЛА та спеціалістів з РЕБ
- Рожева весна на тарілці: в Ужгороді створили сакура-меню зі справжніми квітами
До цієї новини немає коментарів