Для ужгородських монахів-францисканців Різдво — дуже особливе свято

Для ужгородських монахів-францисканців Різдво — дуже особливе свято
І встановлення великих шопок – це традиція, нараховує сотні років. Зокрема в Ужгороді діє шопка зі справжнім різдвяним містечком: її вже декілька років поспіль встановлюють у церкві поряд з монастирем братів-францисканців, що розташований біля ЗОШ №15.

 

Її довжина близько 8 метрів, а для оздоблення використано чимало фігур. Це Ісус з Марією та Йосифом, янголи, царі, пастухи та чимало тварин. Зроблена шопка  у вигляді сучасного містечка, де в будиночках світять вогники а з тунелю можна побачити, як виїздить справжній потяг. 

Незвичну красу уже декілька років поспіль встановлюють у церкві поряд з монастирем братів францисканців, що розташований біля ЗОШ №15.

Як розповів "Про Заходу" ігумен монастиря о. Егідій Мрозек, для монахів - францисканців Різдво є дуже особливим святом, а встановлення великих шопок – це традиція, яка має сотні років, і яку розпочав саме засновник Ордену Францисканців Франциск Ассізький. 

За інформацією з Вікіпедії,  першу шопку святий Франциск Ассізький  підготував із благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії 1223 року, щоб перенести акцент у святкуванні Різдва Христового зі світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу. Уже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах; з Італії цю традицію перенесли й на всю Європу, а звідти — в країни Північної Америки. В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях, де традиції їх встановлення успадкувалися від багаторічної приналежності до Польщі.

Прийти з дітьми й подивитися шопку можна щодня у години, коли за розкладом відбуваються Богослужіння. Окрім шопки у церкві ще одна розміщена на подвір'ї монастиря. Дуже гарно вона виглядає ввечері, коли вмикається підсвічування. 

Вікторія Жуйко, "Про Захід"

 

06 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів