Закарпатський обласний театр драми та комедії розпочав нову сторінку своєї діяльності в місті Хуст

Закарпатський обласний театр драми та комедії розпочав нову сторінку своєї діяльності в місті Хуст
17 лютого Закарпатський обласний театр драми та комедії дав першу виставу в Хусті. Новостворена трупа театру представила музичне дійство «Наталка Полтавка» за мотивами однойменної п’єси Івана Котляревського на музику Миколи Лисенка. Режисер Сергій Архипчук наповнив сюжет сценічними епітетами і символами, п’єса набула певного осучаснення.

 

 Хустський варіант постановки «Наталки Полтавка» трошки дистанціювалася від традиційної соціально-побутової п’єси з властивим зображенням українського села, народного вбрання тощо і дав усвідомити, що ця історія могла відбутися будь-де, як у минулому, так і в сьогоденні. Шарму виставі додав і оригінальний склад оркестру та своєрідне аранжування музичних творів. Прем’єра пройшла за повного аншлагу – усі квитки були розпродані за кілька днів. У неділю (18.02.) «Наталку Полтавку» поставлять повторно, причому всі місця в залі знову розпродані.

Прем’єрну виставу театру відвідав і керівник краю Геннадій Москаль, з ініціативи якого обласний театр переїхав із Мукачева до Хуста. Разом із міським головою Володимиром Кащуком він привітав оновлену трупу з початком нової «сторінки» в історії театру, побажав подальших творчих успіхів і запросив на гастролі до обласного центру. Г.Москаль також повідомив, що цьогоріч за кошти Державного фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету в приміщенні театру проведуть капітальний ремонт із модернізацією залу, оркестровою ямою, добудовою адміністративних будівель.

Нагадаємо, після того, як Мукачівська міськрада вилучила будівлю Закарпатського обласного театру драми та комедії, обласний театр із Мукачева перейшов до Хуста, в колишнє приміщення районного будинку культури. Після Ужгорода саме Хуст вважається другою театральною столицею Закарпаття. Перший український театр під назвою «Руський театр товариства «Просвіта» запрацював в Ужгороді в 1921 році. А вже другим після нього став пластовий театр «Нова Сцена» в Хусті, який проіснував п’ять років – із 1934 по 1939 рік – і отримав звання державного театру в Карпатській Україні. Співзасновниками «Нової Сцени» стали закарпатські корифеї театру – брати Шерегії, а також Микола Аркас (молодший). Символічно, що відкривала «Нову Сцену» так само вистава за п’єсою основоположника української драматургії Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

moskal.in.ua

 

18 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів