Перенесений стрес активізує бажання з’їсти побільше...

Перенесений стрес активізує бажання з’їсти побільше...
Їсти, щоб заспокоїтись. Як це працює?

 

Те, що їжа може заспокоювати, знижувати тривожність, покращувати настрій, створювати відчуття психоемоційного комфорту - доведений факт. Але чи безпечна для здоров’я звичка «заїдати» стрес чимось смачненьким? Які продукти справді допомагають заспокоїтися? І що робити, аби скинути набуті шляхом стресового переїдання зайві кілограми?

Вчені з’ясували, що навіть не схильні до переїдання люди, які заявляють при опитуванні, що під час стресу втрачають апетит, у тяжкі періоди життя збільшують споживання солодощів. Це - типова помилка, бо насправді заїдання стресу солодким має зворотну дію. Спершу настає швидке задоволення, але невдовзі знижується концентрація цукру у крові, що спричиняє викид у кров стресових гормонів. У результаті – замкнене коло...

Що ж робити?

По-перше, слід заспокоїтися. Підвищення апетиту під час або після тривожних ситуацій - це абсолютно нормальне явище. Не варто картати себе за надмірний потяг до їжі. По-друге, якщо вже «заїдати» стрес, то продуктами, які допоможуть організму заспокоїтися. Справді, такі продукти є. Передовсім, до них належать ягоди - саме так, будь-які ягоди! Вуглеводи, що містяться в них, перетворюються на цукор дуже повільно, тому у вас не виникне різких перепадів концентрації цукру у крові. Крім того, в ягодах багато вітаміну С, який допомагає організму впоратися зі стрибками стресового гормону кортизолу. Отже, для подолання стресу корисно споживати, крім ягід, якомога більше інших продуктів, що містять вітамін С - солодкий перець, чай з шипшини і калини, ківі, всі види капусти, цитрусові, шпинат. Інші важливі для протидії стресу речовини - вітаміни групи В, які відіграють значну роль у підтриманні нормальної діяльності нервових клітин. Отже, щоб послабити нервове напруження, з’їжте, приміром, половинку авокадо або банан - ці плоди надзвичайно багаті на вітаміни групи В, а також С, Е, РР, К та цінні мікроелементи, як-от магній і калій. Корисними в цій ситуації будуть і горіхи - волоські, мигдаль, ліщина, кеш’ю, фісташки, а також насіння - соняшникове й гарбузове. Вони допоможуть стимулювати роботу мозку, і, завдяки високому вмісту вітаміну Е, подолати оксидативний стрес, який руйнує здорові клітини організму.

Відомо, що стрес підвищує потребу організму в магнії і породжує бажання споживати в підвищених кількостях продукти, багаті не тільки на магній, але й на калорії: шоколад, сухофрукти тощо.

І тут час сказати собі: «Стоп!»…

… і зусиллям волі нормалізувати режим харчування. Не треба сидіти, склавши руки, вважаючи, що тепер вам ніколи не позбутися цих кілограмів. Для початку засвоймо одне правило: ми маємо дуже чуйно ставитися до свого організму і задовольняти його реальні потреби. А для цього треба реально оцінити свою ситуацію. Проблеми, які вас турбували, вирішено? Тривоги позаду? Ви спокійні, врівноважені та бадьорі, маєте позитивний і діяльний настрій? Отже, настав сприятливий період для схуднення. У такому психоемоційному стані буде легко й необтяжливо дотримуватися обмежень у харчуванні. Але на тлі сімейних негараздів, конфліктів на роботі, затяжного стресу будь-які спроби «сісти на дієту» не лише приречені на поразку, але й можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю. Тому в цій ситуації поставмо перед собою завдання «мінімум» - не набрати ще більше зайвої ваги. Обмежуємо кількість жирів, передовсім тваринних. Їмо побільше овочів, злакових і нежирних білкових страв - м'ясо, рибу, молочні продукти. Намагаємося обмежити вживання цукру. Їмо частіше, малими порціями, повільно. Перед основними прийомами їжі робимо маленькі перекуси. І, головне, - віримо, що кращі часи обов’язково настануть.

Джерело: Живи Активно

 

25 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів