Безсмертне пушкінське слово звучало в Ужгороді молодими голосами

Безсмертне пушкінське слово звучало в Ужгороді молодими голосами
Завдяки кафедрі слов’янської філології та світової літератури УжНУ. До свята долучилися також учні та вчителі УСШ № 3 та № 11 – ліцею «Інтелект» м. Ужгорода, представники місцевої влади, студенти, викладачі, ветерани філфаку

 

Пушкінське свято, яке багато років поспіль влаштовує кафедра слов’янської філології та світової літератури філологічного факультету Ужгородського університету біля пам’ятника поетові на однойменній площі в Ужгороді, зібрало містян 6 червня з нагоди 219-ї річниці від дня народження видатного російського поета. Модерувала свято старший викладач кафедри Марта Демчик. Вивчення студентами мов, літератур, набуття фахових знань учителя та перекладача – такі завдання виконує кафедра, яка готує філологів – знавців російської та польської мов, російської та світової літератур.

До свята поезії і краси традиційно долучаються вчителі УСШ № 3 та № 11 – ліцею «Інтелект» м. Ужгорода – Олександра Крижевська, Наталія Пономаренко, Вікторія Сеник, Олександра Шмакова, Тетяна Чепур, які підтримують «душі прекрасні поривання» учнів. Девіз цьогорічного свята – «Благородство, гідність, честь», адже саме ці риси були притаманні поету й пройшли через усю його творчість.

У покладанні квітів до пам’ятника О.Пушкіну, яким розпочалося свято, взяли участь головний спеціаліст відділу національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації Л. Петришина, ветеран філологічного факультету доцент І. Сенько, завідувач кафедри слов’янської філології та світової літератури проф. Н. Бедзір та вчитель ЗОШ № 11- ліцей «Інтелект» м. Ужгорода В. Сеник.

На площі О. Пушкіна лунали пісні на слова поета, романси про кохання – «Я вас любил», «Я помню чудное мгновенье», музика С. Рахманінова, В. Свиридова, М. Мусоргського, авторські пісні актора В. Качана. Найменші школярі прочитали літературний монтаж із казок поета – «Руслан и Людмила», «Сказка о царе Салтане…», «Сказка о мёртвой царевне и семи богатырях…», студенти І курсу УжНУ Я. Росущан та В. Муров декламували уривки із роману «Євгеній Онєгін». Варто зауважити, що цьогоріч учні вибирали твори О.Пушкіна для декламації самостійно: братам Нікітіним із школи №3 дуже сподобались епіграми, І. Донецькому, В. Семеніхіній, Н. Кирлик, А. Славич, І. Сенику – вірші «Нагайка», «Вурдалак», «Циклоп», тобто твори не програмні, з елементами фентезі та містики. Загалом тенденція до серйозного, поглибленого розуміння складних віршів поета відчувається серед учнів, закоханих у поетичне слово. Так, учениця 5 класу УСШ №3 Настя Савєльєва, яка з чотирирічного віку бере участь у святі, обрала трагічний вірш О. Пушкіна «Дар напрасный, дар случайный» та поетичну відповідь Пушкіну митрополита Філарета «Не напрасно, не случайно»; учениця цієї ж школи А. Галімурка прочитала власний вірш «Великому поету». Студентка коледжу мистецтв ім. А. Ерделі представила драматичну поезію А. Дементьєва про дуель О. Пушкіна «А мне приснился сон». Прикрасили виступи чудові вірші сучасного поета М. Рачкова у виконанні студентів Н. Брич, А. Чекети, А. Лавренюк – про значення поетичного генія Пушкіна для світової духовної скарбниці та культури.

Традиційно свято завершилося нагородженням учнів – переможців олімпіад та конкурсів Малої академії наук із російської мови, російської та світової літератур, самостійної літературної творчості. Подарунками стали чудові книги, люб’язно надані відділом національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації.

Наші земляки люблять і знають творчість О. Пушкіна – у цьому ще раз переконало свято. Уривки з його поезій ще довго звучали на площі у виконанні аматорів – пересічних ужгородців, які підходили до мікрофона і читали напам’ять твори Пушкіна.

За інформацією кафедри слов’янської філології та світової літератури УжНУ

 

08 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів