Що таке гібридна війна та дезінформація в Інтернеті, розповів ужгородським студентам професор із Варшави

Що таке гібридна війна та дезінформація в Інтернеті, розповів ужгородським студентам професор із Варшави
На запрошення УжНУ викладач Студіуму Східної Європи Варшавського університету Казімеж Вуйчицький упродовж 5-ти днів розповідав студентам про гібридну війну, дезінформацію в Інтернеті, про поняття «мережевого суспільства» та його особливості.

 

Лекції пан Казімеж вів українською мовою. Кожне заняття було присвячене темам, що пов’язані з дезінформацією в інтернет-суспільстві, а саме інтернет-щільності, інтернет-частоті, інтернет-ідентичності, популізмові, потребі в аналітиці.

Мережеве суспільство, як розповів та продемонстрував у своїх презентаціях пан Казімеж, не має центру. Наголосив, що, говорячи про інтернет-соціум, не варто проводити аналогію з павутиною, адже вона, на відміну від першого, центр має.

Також лектор розповів про особливості нового покоління, для якого природно мати смартфон у кишені й користуватися соціальними мережами. Настільки природно, що воно не завжди обдумує свою участь в мережевому суспільстві та політиці. Називає студентів, так би мовити, ґенерацією додатків, у якої інтернет має властивість конструювати звички.

На лекціях розглянули й питання впевненості як політичного капіталу, а також потреби в аналітиці у роботі з теорією: «Ми маємо теорію, але нам варто її аналізувати. Адже кожна подія має безліч інтерпретацій. Людина, яка бачить лише один сценарій, є слабким аналітиком, як і слабким політиком».

Після кожної лекції студенти мали нагоду поставити гостеві запитання, які їх цікавлять.

«Смартфон у вашій кишені – це ваша відповідальність. Те, як ви вчитеся, – ваша відповідальність. Бо можна вчитися для паперу, а треба вчитися з метою, пам’ятаючи, що я – громадянин, усвідомлюючи, яке моє суспільство та які воно має проблеми», – звернувся пан Казімеж до студентів.

Завершив розмову професор оптимістично: «Сподіваюся, що в майбутньому ви станете амбасадорами, міністрами закордонних справ. І, можливо, колись я буду гордо казати: ось ця жінка чи чи цей чоловік, що є міністром закордонних справ, були в мене на лекціях».

Діана Вишнева, Медіацентр УжНУ

 

08 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів