На пам’ятнику жертвам Голокосту в Ужгороді карбуватимуть імена тих, хто пішов у небуття в концтаборах

На пам’ятнику жертвам Голокосту в Ужгороді карбуватимуть імена тих, хто пішов у
небуття в концтаборах
На пам’ятнику жертвам Голокосту біля приміщення Закарпатської обласної філармонії (колишньої синагоги) в Ужгороді карбуватимуть імена тих, хто пішов у небуття у концтаборах або був знищений режимами. Додаткові елементи планувалося встановити ще раніше. Ініціатива вшанувати пам’ять закарпатців належить Петру Мермельштейну, голові обласного культурного товариства євреїв Закарпаття.

 

Пам’ятник жертвам Голокосту в Ужгороді - це вимощена бруківкою зірка Давида, над якою височіє "Зірка нескінченності». Елементи зірки ніби нанизані одни на одного і вкриті іржею. На них будуть прикріплювати металеві таблички з іменами тих, хто був невинно вбитий, але живе у пам’яті своїх родин.

На пам’ятнику вже встановили імена двох родин. На відкриття прийшли представники різних національних громад Закарпаття: єврейської, словацької, угорської та інших.

Головний равин Ужгорода і Закарпаття Вільгельм Менахем Мендель прочитав молитву за усіма загиблими . «60 тисяч закарпатських євреїв були знищені під час Другої світової. Імена тих сотень тисяч, які пішли у небуття, треба відновити і згадати. Дуже сподіваюсь, що після цих двох прізвищ, які встановлено на пам’ятнику зявляться багато інших. І не тільки євреїв, але й інших національностей, яких знищували на Закарпатті різні режими, - сказав Петро Мермельштейн. – Наше завдання, щоб цього більше не повторилось. Цей пам’ятник скоро освітиться іменами, які нам треба зберегти».

Ужгородський прес клуб

 

16 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів