Судоми під час вагітності: чому виникають і як з ними впоратися

Судоми під час вагітності: чому виникають і як з ними впоратися

 

Коли наближається 25 тиждень вагітності, плід стає дедалі більше, живіт росте та тисне на внутрішні органи. Це може викликати неприємні відчуття, в тому числі можуть виникати судоми ніг, найчастіше стоп. Чому так стає і що треба робити? відповідають фахівці “Клубу Турботливих Матусь”, який організовано всесвітньо відомим брендом Nestle.

Коли виникають судоми ніг у вагітних

Зазвичай судоми непокоять під час нічного відпочинку, уві сні. Ввечері та після прогулянок також може виникати різкий біль у м’язах ніг, різної інтенсивності. Підйом по сходах, у будь-який час після навантаження на ноги може супроводжуватися судомою.

Чому виникають судоми

Причиною може бути втрата організмом катіонів калію, кальцію та магнію. Їхня нестача погіршує провідність нервових імпульсів та збіднює клітинний обмін у м’язах. Брак цих мінералів виникає через часту блювоту в період токсикозу першого триместру, через надмірне вживання сечогінних засобів та як симптом анемії вагітних.

Що робити із судомами ніг

Найперше – спробувати різні рухи ногами, розтягнути стопу, витягнути пальці ніг вперед або навпаки, зігнути в голеностопі. Призначати препарати кальцію, магнію та калію має лиш фахівець, з огляду на стан здоров’я та доцільність.

Про судоми обов’язково треба повідомити лікаря-гінеколога та терапевта, які спостерігають за вагітністю. Найчастіше, нема чого хвилюватися, але для загальної картини окремі симптоми можуть бути важливими.

 

30 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів