До чи після їжі: коли і чим запивати таблетки. Пояснення від МОЗ закарпатцям

До чи після їжі: коли і чим запивати таблетки. Пояснення від МОЗ закарпатцям
Купив таблетки – почитай інструкцію. Це правило важливе навіть тоді, якщо лікар чітко прописав дозування та час прийому. Якщо для одних препаратів немає критичної різниці, коли приймати та чим запивати, то з іншими потрібно бути дуже обережними.

 

Недотримання інструкції застосування призведе до того, що ліки будуть недієвими або ж завдадуть шкоди.

То що ж робити?

Вода

Запивати водою – "безпрограшний" варіант. Краще випийте повну склянку. Це покращить засвоєння ліків.

Якщо на ліках написано "вживати під час прийому їжі", це означає, що разом із їжею або протягом 30 хвилин після.

Якщо сказано "натщесерце", значить, не можна їсти принаймні дві години до прийому ліків і півгодини після. Кислотність шлунку, наявність жовчі, харчових волокон чи іонів металів впливає на біодоступність ліків. Тобто чи засвоїться саме та кількість діючої речовини препарату, яка вам потрібна.

 Вода - завжди хороша ідея. Фото AndrewLozovyi/Depositphotos

Деякі препарати, як то різедронат (для лікування остеопорозу) взаємодіють із іонами кальцію та заліза. Тому їх можна запивати лише водою і приймати натщесерце.

Не збільшуйте дозу. Більше не означає краще.

Чай та кава

Якщо немає води, можна запивати ледь теплим чаєм. Для більшості ліків це не має значення, вода все ж краще.

Кавою краще не запивати, хоча суворої універсальної заборони немає.

Кофеїн може взаємодіяти із низкою препаратів, що руйнуються тією ж системою знешкодження, що і кава.

 Краще випити каву трохи пізніше. Фото photographee.eu/Depositphotos

Тому їх одночасне споживання призведе до того, що в крові буде забагато і кофеїну, і ліків. Уважно читайте інструкцію і не пийте ліки разом із кавою, якщо це заборонено.

Каву заборонено споживати одночасно із ефедрином, бо це може надто сильно стимулювати серце.

Молоко, газовані напої, соки

Молочні продукти можуть стати на заваді засвоєння антибіотиків ципрофлаксину або норфлаксину. Тож якщо приймаєте антибіотики, вживайте молочні продукти щонайменше після двох годин, як випили ліки.

Не запивайте ліки газованими напоями, особливо якщо препарат слід пити натщесерце – такі ліки мають якомога менше бути в кислому середовищі, а солодкі газовані напої як раз кислі.

Якщо ви любите грейпфрути, і приймаєте ліки, перевірте їх сумісність. Грейпфрути і ще низка фруктів впливають на біодоступність деяких ліків, що викликає побічні ефекти.

Речовини, що містяться в грейпфрутах та їм подібних (помело, лайми та гіркі апельсини), зупиняють на пару днів роботу однієї з ланок системи знешкодження. Тож ліки майже безперешкодно потрапляють в кров, і їх концентрація стає завеликою – немов прийняли не одну пігулку, а 3 чи навіть сім. Тому деякі ліки в поєднанні із грейпфрутовим соком або навіть грейпфрутом, який ви з'їсте потім, дають побічні ефекти.

 Соки дуже корисні, але поєднувати їх з ліками не слід. Фото yacobchuk1/Depositphotos

Грейпфрути, помело, лайми та гіркі апельсини містять фуранокумарини. Ці сполуки діють на одну із ланок знешкодження деяких ліків – на цитохроми Р450 3А4, або ж CYP3A4.

Не лякайтеся назви! Ця інформація стане в пригоді, коли читатимете інструкцію до ліків, щоби збагнути, можна їх суміщати із цими фруктами, чи ні.

Цитохроми намагаються знешкодити фуранокумарини – така в цих ферментів робота. Але ця взаємодія знешкоджує їх самих – вони стають неактивними. Нові активні цитохроми з’являться в кишківнику лише через 1-3 доби. Достатньо 200 мл грейпфрутового соку, аби на кілька днів пригнітити цитохроми.

Тим часом, вибиті із гри ферменти не можуть знешкоджувати ліки, тому їх біодоступність зростає з 10% до 30%–70%. Це і викликає побічні ефекти.

Наразі відомо про щонайменше 85 препаратів, на чию фармакокінетику впливають грейпфрути та їхні родичі. Всіх їх об’єднує пероральний прийом, низька біодоступність та знешкодження цитохромом саме CYP3A4.

Цю інформацію можна дізнатися в інструкції до своїх ліків, розділ Фармакокінетика.

Перелік ліків можна побачити тут, але він постійно поповнюється.

Побічні ефекти можуть виникнути під час прийому таких груп ліків: препарати для зниження холестерину (статини), для регуляції тиску, регуляції ритму серцебиття, протиінфекційні препарати, в тому числі еритроміцин, більшість антидепресантів і препаратів для зниження тривожності, антикоагулянти, знеболювальні, та ліки для подолання еректильної дисфункції.

Щодо ліків і алкоголю є багато нюансів. Наразі ж запам'ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує, і запивати ліки алкоголем не слід

Чому таблетки тяжко ковтати?

Інколи пігулки і таблетки важко ковтати. Причина – так звана дисфагія.

У такому випадку винні не самі ліки, а певне порушення роботи м’язів чи нервів глотки, можливо навіть, збільшенні щитоподібної залози. 

 Капсули не можна розкушувати! Фото DragonImages/Depositphotos

Якщо Вам важко ковтати ліки, повідомте про це лікарю. Слід з’ясувати, чому так.

Також, попросіть прописати ліки в іншій формі: крапель чи порошку. Насамкінець, якщо важко проковтнути таблетку, то розітріть її в порошок чи розділіть на частини. Пам’ятайте, капсули дрібнити неможна. Для правильного засвоєння препарату важлива облатка.

life.pravda.com.ua

 

28 січня 2019р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів