Професор УжНУ Ярослав Лазур: «Найвищим мірилом цінностей у житті я вважаю справедливість»

Професор УжНУ Ярослав Лазур: «Найвищим мірилом цінностей у житті я вважаю справедливість»
Юридичний факультет Ужгородського національного університету належить до тієї когорти освітніх підрозділів вишу, які створювалися згідно вимог часу у роки незалежності України. Вивчати юриспруденцію в УжНУ починали на кафедрі правознавства, яку заснували у 1991 році на економічному факультеті, а власне юридичний факультет постав у 1993 році. Сьогодні юрфак належить до числа найбільш популярних.

 

Його структуру складають сім кафедр: адміністративного, фінансового та інформаційного права; господарського права; конституційного права та порівняльного правознавства; кримінального права і процесу; міжнародного права; теорії та історії держави і права; цивільного права та процесу. Про навчальний процес на факультеті розповідає його декан, доктор юридичних наук, професор Ярослав Лазур.

Ви син професора-фізика обрали справою свого життя юриспруденцію? Якою була Ваша мотивація?

У школі мені найбільше подобався блок фізико-математичних дисциплін, у старших класах навіть успішно виступав на олімпіадах з математики. Водночас з раннього дитинства я завжди відстоював засади справедливості і доброчесності у всьому – спорті, навчанні, стосунках з приятелями. Зрештою, математика і право мають спільну константу – це рівність. А любов до юриспруденції, як сфери людських взаємин, прищепив мені вчитель правознавства Ужгородської класичної гімназії Федір Брецко. Завдяки його наполяганню я обрав цей шлях – вступив на юридичний факультет УжНУ по закінченні якого стажувався і працював у апараті Верховної Ради України, навчався в аспірантурі, захистив кандидатську і докторську дисертації, став деканом.

 

Що чекатиме на абітурієнта при вступі, які нововведення будуть актуальними у 2019 році?

Зміни при вступі будуть незначні. Вони стосуються мінімального балу вступника за результатами ЗНО на спеціальності «право» і «міжнародне право» - він повинен складати не менше 130. Переконаний, що для наших абітурієнтів це не стане перешкодою. Фах юриста є дуже відповідальним, сума отриманих знань в університеті має гарантувати йому високопрофесійну діяльність. Тому наш абітурієнт повинен мати добрий фундамент знань отриманих у школі.

До наших традиційних спеціальностей «право» і «міжнародне право» цьогоріч ми плануємо додати нову спеціальність «правоохоронна діяльність». Це зумовлено запитами суспільства на кадри нової формації до наших правоохоронних структур – найперше національної поліції. На даний час ми подали у Міносвіти документи на отримання ліцензії і очікуємо позитивну відповідь.

Які перспективи працевлаштування чекають на випускників по закінченню факультетуї?

Щороку за допомогою ректорату ми оновлюємо базу даних наших випускників. З приємністю констатую, що жоден наш випускник не залишився без роботи за фахом! Наші випускники працюють в органах державної влади та місцевого самоврядування і попит на них у цій сфері застосування знань щороку зростає. Інший великий суспільний сегмент, який потребує правознавців для обслуговування своєї діяльності – це підприємницькі структури. Не секрет, що в останні роки бізнес в Україні поступово легалізується, а це зумовлює потребу у його юридичному супроводі.

Сучасна освіта має бути інноваційною, наповненою найновішими знаннями і відповідати запитам доби. Саме тому у процесі підготовки фахівців для різних правових інституцій та галузей  народного господарства ми враховуємо запити і потреби майбутніх роботодавців та підлаштовуємо під це навчальну програму наших спецкурсів, поглиблюємо знання наших випускників згідно їхньої майбутньої спеціалізації, щоб вони не просто відмінно справлялися зі своїми службовими обов’язками, але й розвивали роботодавця власним інтелектом.

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів