Де на Закарпатті можна побачити тундрові рослини

Де на Закарпатті можна побачити тундрові рослини
Насамперед у горах, на значних висотах. Один із прикладів – четверта із найвищих українських вершин – Петрос (2020).

 

Якщо діставатися на Петрос із рівнинних районів Закарпаття, то, за словами в.о. директора національного природного парку «Зачарований край», що на Іршавщині, Василя Феннича,  можна побачити рослинність від степової і аж до тундрової. "Чітко прослідковується вертикальна зональність Карпат, – розповідає, – бачимо дуб, букові, ялинові деревостани, криволісся з ялівцем, сосни сланкої, вільхи зеленої".

Власне Петрос, як свідчить Вікіпедія, "вкритий переважно субальпійською рослинністю, поширені чагарники (ялівець сибірський, рододендрон)".

На схилах гори і досі, попри осінь і численних туристів-підкорювачів, можна знайти ягоди яфини, брусниці і чимало скромних, але дуже мужніх, з огляду на погодні умови, квітів. Трава – як пухнасте м'яке покривало, а на скелях трапляються навіть сукулентні – кам'яні троянди.

У цьому переконалися нещодавно лісівники з усієї області, які, готуючись до Дня працівника лісу, підкорили ще один із двохтисячників українських Карпат. Таку традицію Закарпатське управління лісового та мисливського господарства започаткувало рік тому – піднялися на Говерлу, а ще за кілька місяців і Піп Іван Чорногірський.

Хоча біоценози формально не належать до сфери лісового господарства, але лісівники, які найчастіше обходять території, є чи не найбільш мобільними, опікуються приполонинними лісами, пралісами тощо, бо від гармонії всіх складових загалом залежать і успіхи господарської діяльності в лісових угіддях.

Більше – на світлинах uzhgorod.net.ua

 

13 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів