Виставку «З Карпатських джерел» відкрили в залах ужгородського скансену

Виставку «З Карпатських джерел» відкрили в залах ужгородського скансену
Розпочали із виступу-привітання від заслуженого академічного Закарпатського народного хору під керівництвом Наталії Петій-Потапчук. На виставці представлені колекційні збірки Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, приватна збірка етнографа, дослідника народної культури Миколи Шкрібляка, дипломні роботи випускників та твори викладачів Косівського інституту декоративно-прикладного мистецтва – загалом понад 200 творів.

 

Як зазначив на відкритті директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан, сьогодні, в умовах війни, коли руйнують музеї, вивозяться безцінні колекції, важливим завданням кожного українця є збереження нашої ідентичності, наших традицій, народного мистецтва, яке творилося століттями і передавалося із покоління у покоління. Музей у Коломиї – один із перших українських музеїв Галичини, заснований 1926 року. За майже сторічну історію у музеї сформовано цінну колекцію творів народного мистецтва Гуцульщини і Покуття, що налічує понад 50 000 унікальних пам’яток, які є загальнонаціональним надбанням та безцінним джерелом для наукових і творчих пошуків.

У відкритті виставки взяли участь і Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, міський голова Богдан Андріїв, заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Дем’янчук, міський голова Коломиї Богдан Станіславський, керівник департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук, начальниця управління у справах культури, молоді та спорту міськради Алла Чернобук, генеральна директорка Національного музею мистецтв Гуцульщини і Покуття Ярослава Ткачук, директорка Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв Галина Юрчишин, керівник Буковинського центру культури і мистецтв Микола Шкрібляк, мистецтвознавці. Оглянути експонати виставки можна до середини серпня.

Ужгородська міська рада

 

05 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів