Завдяки міжнародній співпраці митних органів, за півроку виявлено десятки правопорушень на суму понад 30 млн грн

Завдяки міжнародній співпраці митних органів, за півроку виявлено десятки правопорушень на суму понад 30 млн грн
Як поінформували в управлінні боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці, впродовж І півріччя 2023 року на адресу митних органів іноземних держав направлено 49 запитів щодо підтвердження можливих фактів митних правопорушень.

 

Відповідні запити направляються, коли у митників є обґрунтована підозра щодо можливого вчинення правопорушення, яке можна підтвердити або спростувати лише шляхом отримання інформації від митниць, або інших установ іноземних держави.

Відтак, завдяки оперативному, повному та своєчасному отриманню інформації від митних органів іноземних країн, закарпатські митники запобігають не лише неправомірному ввезенню імпортного товару в Україну, а й виявляють ухилення сплати суб’єктами ЗЕД у повному обсязі митних платежів, що впливає на наповнення Держбюджету.

Тож, на підставі отриманих від митних органів іноземних держав відповідей порушено 20 справ про ПМП на загальну суму 31,1 млн гривень.

В основному порушення митних правил були пов’язані з поданням митному органу документів, що містять неправдиві відомості. Зокрема, щодо найменування, кількості та вартості товарів, які ввозилися на митну територію України. Таким чином, ділки прагнуть завезти побільше імпортного товару в обхід повної сплати податків.

Також були факти, коли у товаросупровідних документах вказувалися «липові» фірми-відправника та одержувача товарів. У таких випадках складаються протоколи про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають  накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів з їх конфіскацією.

Серед предметів правопорушення, які митники вилучали, в основному, побутові імпортні товари. Приміром, за півроку  зафіксовано декілька випадків

неправомірного ввезення іномарок за заниженою вартістю.

 Приміром, лише за червень п.р. на підставі аналізу товаросупровідних документів направлено 12 звернень на адресу іноземних контрагентів для отримання уточнюючих відомостей, що необхідні, аби встановити законність переміщення вантажів на митну територію України.

 

 Пресслужба Закарпатської митниці

 

25 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів