Донецький академічний обласний драматичний театр представить у Києві "Маріупольську драму"

16 березня минає два роки з дня знищення Маріупольського театру. Тоді під завалами від російської авіабомби загинули сотні мирних мешканців, які рятувалися в будівлі від ворожих обстрілів.

 

Частині трупи вдалося вижити і вирватися з окупації. Відтак Донецький академічний обласний драматичний театр із міста Маріуполь продовжив свою роботу в Ужгороді.

 

Через пів року від трагедії закарпатський режисер, заслужений артист України Євген Тищук поставив документальну виставу "Маріупольська драма", написану драматургом Олександром Гаврошем за розповідями тих, хто перебував у ті трагічні дні в театрі. Тож у виставі актори Віра Лебединська, Ігор Китриш, Олена Біла, Дмитро Муранцев, а також школяр Матвій Китриш грають самих себе. Це унікальний театральний документ-свідчення, який нікого не залишає байдужим.

 

До других роковин удару по драмтеатру в Маріуполі, Донецький академічний обласний драматичний театр представить "Маріупольську драму" на малій сцені Національного театру імені Івана Франка у Києві. Участь у події візьмуть і автори вистави.

 

За словами режисера-постановника Євгена Тищука, київським глядачам представлять дещо оновлену версію. "Ми трішечки змінили фінал разом із автором Олександром Гаврошем, тому що коли ми ставили виставу, то театр тільки приїхав до Ужгорода, а зараз він уже два роки працює, і в них є перспектива, є майбутнє, вони це бачать, вони в це вірять. Ми зробили оптимістичний фінал і тепер вистава закінчується саме словами Тараса Шевченка: "І буде син, і буде мати, і будуть люди на землі…". Це також наша присвята 210-річчю Шевченка", – розповів Євген Тищук.

 

Показ відбудеться 16 березня о 19.00. Йому передуватиме захід зі вшанування пам’яті жертв російського тероризму в Маріупольському театрі: о 10:00 перед Київським театром ім.І.Франка актори напишуть крейдою слово "ДІТИ" та позначать його лампадками, щоб усі охочі могли вшанувати загиблих своєю присутністю і хвилиною мовчання.

 

В Ужгороді всі заходи заплановані біля та в приміщенні Закарпатського облмуздрамтеатру і відбуватимуться протягом цілого дня, про що буде повідомлено додатково.

 

Донецький театр просить колективи всіх театрів України не залишатися осторонь і долучитися 16 березня до меморіальних заходів та написати перед входом до свого театру слово "ДІТИ".

 

08 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів