Культура

Закарпатська коляда лунатиме ще більше тижня

У неділю, 12 січня 2014 року, в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту вчетверте відбудеться обласний фестиваль "Коляди в старому селі". У фестивалі візьмуть участь колядницькі колективи з усіх районів Срібної Землі.

08.01.2014, 11:16

Середнянські бетлегеми веселили народ, створюючи святковий настрій, прославляли Бога та одночасно заробляли копійчину

Свято Різдва у селищі Середнє, що на Ужгородщині, ввібрало багато обрядів та звичаїв різних християнських конфесій. Тут компактно побудовані одна біля одної 3 церкви: католицький костел, православна і греко-католицькі храми, які також відвідують мешканці сусідніх присілків.

07.01.2014, 19:25

Христос народився! Славімо його! У народ пішли вертепи! (відео)

Відеосюжет про різдвяні традиції на Закарпатті

07.01.2014, 18:54

Як Різдво Христове святкують на Закарпатті (відео)

Святкуємо разом. Світ відзначає народження Ісуса Христа. Про обряди, вірування та народні традиції - у сюжеті Ірини Надворної.

07.01.2014, 18:46

Різдвяна кутя від закарпатського власкора 1+1 Наталії Зотової

Святвечір – це одне із найулюбленіших свят мого дитинства. Таїнство народження маленького Ісусика підсилювалося тим, що святкування у радянські часи було заборонене. То ж різдвяний стіл, кутя, свічки і якась спокійна піднесена тиша, яка завжди панувала того дня в нашому домі, додавали особливих вражень від Святої Вечері. Різдвяні страви ми готували всією родиною. Всі допомагали мамі. Традиційною й обов”язковою була кутя і ще узвар із сухофруктів. Інші страви могли змінюватися.

06.01.2014, 20:39

Відеорепортаж про українські коляди у празькому соборі Святого Климента

"Добрий вечір тобі, пане господарю", "Коли ясна звізда з неба засвітила" та інші колядки та щедрівки у виконанні мукачівських учнів ЗОШ №6 сколихнули стіни греко-католицького катедрального собору Святого Климентія, що в центрі Праги. Після святкової Різдвяної літургії, яка велася виключно українською мовою, перед емігрантами, які вщент наповнили храм, виступили чотири колективи з України.

06.01.2014, 14:18

Закарпатці насолоджувалися у Карлових Варах виробами з богемського скла (фоторепортаж)

Відвідавши нещодавно музейну експозицію у Карлових Варах, які знамениті на весь світ не лише бальнеологічним курортом, різними міжнародними музичними та кінофестивалями, легендарним виробництвом міцного лікеру "Бехерівка", закарпатці переконалися, що це місто - осередок художніх виробів із богемського скла, кришталю, порцеляни та посуду з фарфору. І не дивно, бо природною базою для цього є значні поклади вугілля та каоліну.

05.01.2014, 17:57

Королівські карети та ретро-авто в європейських містах не екзотика, а сучасний підхід до туристичних розваг

Минуло не одне століття від тоді, коли по вулицях старої Європи їздили розкішні карети аристократів, на заміну яким прийшли ретро-авто. Зустрівши неймовірно екстравагантні кінні екіпажі та антикварні чотирьохколісні автівки на вулицях Дрездена, Карлових Вар та Праги – відчуваєш дух колишнього життя та комфорт по-європейськи.

05.01.2014, 10:21

В Ужгороді, Мукачеві та Клячанові відбудуться Різдвяні концерти хору хлопчиків та юнаків з Мукачева

З 9-го по 17 січня на Закарпатті відбудуться різдвяні концерти хору хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи.

05.01.2014, 09:42

Закарпатські сільські кав’ярні заманють туристів експонатами 200-річної давності

Банально, але витончено та мудро продумали у сільських кав’ярнях для заманювання туристів продемонструвати красу інтер’єру з етнографічним минулим Закарпатського краю. Двохсотрічної давності експонати місцевих бідняків та середняків - залізні біґлязі (прасок), старовинні залізні ваги, можари (ступки), трембіти, плескачі (тесаки), підсвічники, довбанки (глечики) та багато іншого раритетного краму, старанно розкладені на полицях та вивішені на дерев’яній стелі, можна побачити у кав’ярні, що розташована в центрі смт Середнє, і яку по-народному називають: "У Сокачика".

04.01.2014, 14:17

На "Празькому ярмарку" закарпатцям пропонували вибрати з величезних бочок символ чеського Різдва - живого коропа

У Різдвяно-Новорічні святкування одне із найкрасивіших європейських міст - Прага гостинно відкриває свої "ярмаркові ворота" для гостей та мешканців чеської столиці. Відчути смак марципанових пряників, оцінити витончене богемське скло та поринути у середньовічний фольклор спробував і кореспондент Ужгород.net у самий розпал католицького Різдва.

03.01.2014, 13:02

Діти із Закарпаття взяли неприступний готичний замок у Чехії (фото)

У кожного ужгородця, який мешкає неподалік від гіпермаркету "Епіцентр", на слуху нова вулиця Я.Штернберга, яка "всіяна" не так давно побудованими шикарними особняками. Для жителів Закарпаття, яке в різні епохи побувало в кількох державах, в тому числі й Австро-Угорській імперії, німецькі прізвища типу Штернберг, Шенбор - не дивина. Але, коли за 700 км від Ужгорода за кордоном потрапляєш у древній чеський замок дворянської родини Штернбергів, то цікавість потроюється. Чи, бува, не веде ниточка до українських Карпат?

02.01.2014, 13:27

Uzhgorod.net допоможе Вам визначитися де і як найцікавіше провести новорічні свята

Галерея "Ужгород". Різдвяна виставка. Галерея працює з 11.00 до 18.00, у суботу до 15.00, у неділю до 13.00. Вихідний — понеділок.

31.12.2013, 11:27

Письменники Закарпаття пленерували з Дмитром Кешелею

Закарпатські письменники напередодні різдвяних свят зустрілися із фахівцями Ужгородського держлісгоспу. Дмитро Кешеля, Михайло Дочинець, краєзнавець Михайло Делеган, Андрій Друнда, Юрій Шип, Олександр Гаврош, Сергій Федака, Надія Панчук, Христина Керита, Мар’яна Нейметі, Маріанна Пак-Салай, Олена Пекар не тільки читали свої твори, а й віншували господарям.

26.12.2013, 11:52

Внесення до Списку ЮНЕСКО карпатських дерев’яних церков стало знаковою подією 2013 року

Віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко на брифінгу у Кабінеті Міністрів розповів про знакові події 2013 році у галузі культури – за його словами, важливою подією стало внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО двох об’єктів від України: "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" та "Дерев’яні церкви Карпатського регіону України та Польщі".

25.12.2013, 15:30

"У мене є чітка мета – я хочу стати архітектором" - розповіла переможниця конкурсу краси "Міс Мукачево 2013"

Минулої п’ятниці у мукачівському драмтеатрі вирували емоції, переживання та боротьба за першість: обиралася найгарніша дівчина міста. Сьогодні, коли пристрасті трохи вляглися, маємо можливість більш спокійно та тверезо подивитись на речі. Конкурс "Міс Мукачево 2013" мав показати, наскільки гарні наші дівчата – гордість нашого міста.

24.12.2013, 17:28

ТОП 15-ть найкращих проектів Мукачівської єпархії 2013 року!

2013 рік надовго залишиться в нашій пам’яті. В цьому році в Мукачівській єпархії з благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора в життя було впроваджено і реалізовано багато цікавих, інноваційних проектів.

24.12.2013, 12:27

"Різдвяний передзвін"

Традиційний "Різдвяний передзвін" лунав у стінах Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості "ПАДІЮН". Засновниками та ідейними натхненниками заходу став відділ духовного і творчого розвитку "Джерела". Як і щороку свято влаштовують на передодні Різдва.

24.12.2013, 11:25

Музична молодь Закарпаття прославляє наш край

Повні вражень, щасливі та піднесені повернулися додому Барна Бернадетт) та Воринко Домініка, де їх вітали рідні та друзі.

24.12.2013, 09:05

Сьогодні в Ужгороді юні музиканти допоможуть поринути в атмосферу Різдва!

Колядки та поздоровлення налаштують на хвилю свят ...

23.12.2013, 14:47

Останні новини