5 відомих українців, яких виключили з університетів за патріотичну позицію

5 відомих українців, яких виключили з університетів за патріотичну позицію
В історії України є приклади, коли відомих нині людей відрахували з університету за їхні політичні погляди та любов до батьківщини.

 

Портал Gazeta.ua пропонує добірку студентів, яких виключили з вузів за патріотичну позицію.

Іван Франко – український письменник і публіцист. За свої радикально зорієнтовані світоглядні позиції та громадсько-політичну діяльність його ув'язнили і він перервав навчання у Львівському університеті. Закінчити навчання Франку вдалося, пізніше навчався у Чернівецькому університеті.

Симон Петлюра – головний отаман Української Народної Республіки. 1895 року вступає до Полтавської духовної семінарії. Він почав свою політичну кар'єру вступом до Революційної Української Партії. 1901-го його відрахували за організацію таємної студентської групи й революційну пропаганду соціалістичного руху.

Василь Симоненко – український поет-шестидесятник і журналіст. Вступив на факультет журналістики Київського університету імені Т. Шевченка. На 4 курсі Василя відправили на практику в газеті про сільське господарство. Але чесність не дала писати Симоненку про колгоспи "в дусі часу". Він не пройшов практику і його відрахували з університету.

Іван Драч – український поет і громадський діяч. Одразу після закінчення Тетіївської середньої школи розпочав працювати — викладав російську мову та літературу в семирічці сусіднього села Дзвінячого, був інструктором райкому комсомолу, служив у лавах Радянської армії. Після повернення з армії вступив на перший курс філологічного факультету Київського університету, але навчання не закінчив, виключили під тиском каральних органів.

В'ячеслав Чорновіл – український політик і громадський діяч. Навчався на факультеті журналістики в університеті імені Тараса Шевченка. Під час навчання мав неприємності за свої проукраїнські погляди, тому був змушений перервати навчання. Але через рік академвідпустки протягом місяця склав усі пропущені сесії і закінчив університет з відзнакою.

 

18 листопада 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів