Гастрономічна карта України – що їдять в різних областях країни
Гастрономічну карту України підготувало видання Укрінформ
Північ України
Ці краї славляться урожаєм картоплі, що значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Коронна страва Полісся – деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м’яса. А на десерт – пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також полюбляють печеню, але тут з картоплею закладається і м’ясо, і печінка. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ вже багато років славиться своїми котлетами по-київські.
Південь України
Південь, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, а отже і різноманітних рибних страв. Так от бички не лише подають в’яленими до пива, в Одесі з них готують биточки: тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти. На Миколаївщині рибу консервують додаючи томат або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують та навіть роблять ікру. Крим славиться лагманом і долмою: локшиною зі шматочками м’яса та маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов’я славиться млинами — це тонке дріжджове тісто із маслом та сирною начинкою, що згортається в рулет.
Центральна Україна
Борщ в Україні скрізь варять по-різному. У Черкаській області до нього обов’язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: з картоплею, грибами, м’ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики – невеликі м’ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпропетровську, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби з Дніпра готують юшку по-дніпровськи з леком. На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з м’ясом і грибами. Також дуже популярні фляки – суп з яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями.
Східна Україна
На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на власний смак. А до окрошки можна спробувати рульку – задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають в тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву — такою стравою вас почастують на Луганщині. У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м’ясні фрикадельки. А на друге – гречаники: м’ясні тефтелі з гречкою.
Західна Україна
На Прикарпатті до столу подають бануш – густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною, подають гарячим з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати – це край білих грибів і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чинахи – страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та традиційну кукурудзяну кашу — мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється коренями та карпатськими травами і все це вариться у казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м’ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі.
Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички, вершкового масла та сиру. В цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни – делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети – струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики – в’ялене м’ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку. Мачанка – це густий суп з м’ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею та запікають у печі.
-->
До теми
- Закарпатців закликають доєднатися до до Національного тижня читання
- Закарпаття разом зі всією країною відзначатиме 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Анонси заходів
- Обласна філармонія запрошує на вечір камерної музики. Частину коштів передадуть на ЗСУ
- Виставку образотворчого мистецтва та дизайну презентували в Ужгороді
- Протягом двох тижнів в Ужгороді триватиме виставка робіт Наума Рєпкіна "Два покоління"
- Виставка книг до Дня соборності України діє у художньому музеї ім. Й. Бокшая
- Ужгородська співачка BeAtriS отримуватиме стипендію Президента
- До 3 лютого в Ужгороді - виставка «Українські мисткині» діджитал-художниці Тетяни Корнієнко
- «Жадан і Собаки» відвідають Закарпаття в межах Благодійного зимового туру
- Унікальні традиції свята «Міра» у Ясінях внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини
- У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Т. Легоцького відбулася офіційна презентація оновлених залів та першої фотозони
- Місце для померлих родичів та "лякання" дерев. Які різдвяні традиції існують на Закарпатті?
- ТОП-5 колядок Закарпаття, які треба знати на Різдво Христове
- В Ужгороді відбувся традиційний «Книга-Фест»
- Народний літературний музей Закарпаття запрошує завтра на виставку новодруків
- В Ужгороді відбудеться „Книга-Фест-2023”
- Завтра в Ужгороді презентують закарпатську різдвяну повість Олександра Гавроша
- Визначили найкращі книги, видані закарпатськими авторами у 2023 році
- Закарпаття долучається до «Національного тижня читання»
- В Ужгороді презентують книжку «Петро Скунць у колі сучасників»
До цієї новини немає коментарів