Веселий сміх здатен попередити появу нервових захворювань

Веселий сміх здатен попередити появу нервових захворювань
А також спалити зайві калорії....

 

Кажуть, що ті, хто сміється не менше 17 хвилин на добу, продовжують собі життя приблизно на один рік! А чи справді це так?

"Людський сміх обумовлений біологічно, -- каже Ігор Федоришин, метапсихолог. -- Немовля починає усміхатись уже з тримісячного віку.

Під час веселощів посилюється приплив крові, клітини мозку отримують більшу кількість кисню. Цей процес покращує кровообіг і усуває втому. При сміху тіло людини розслабляється. Тому п'ять хвилин реготу прирівнюють до 40 хвилин відпочинку. Крім того, сміх стимулює виділення ендорфіну -- гормону радості, який знижує або навіть пригнічує біль, а також контролює роботу ендокринної системи. Минає втома і головний біль, зникає депресія.

-- Чи правда, що сміх продовжує життя?

-- Учені багато років досліджують це питання. Довели, що сміх добре впливає на психологічне та фізичне здоров'я людини. Ті люди, які частіше усміхаються, швидше одужують. В оптимістів імунітет стійкіший до стресів. Також у них виробляються речовини, які здатні блокувати біль. Переживання зменшують життя на десятки років, тому, позбувшись негативу, можна знизити появу будь-яких захворювань. А це в свою чергу сприятиме довголіттю.

Повітря, яке виривається з легенів при сміху зі швидкістю 100 кілометрів за годину, звільняє бронхи від скупчення слизу, полегшує дихання при запальних процесах. Наприклад, при бронхіті чи астмі.

-- Цікаво! А чи правда, що регіт здатний спалювати калорії?

-- Так. Сміх добре тренує плечовий пояс, м"язи пресу і діафрагму. Відтак він бере участь у метаболізмі. Вченими доведено, що 10 хвилин безперервного сміху можуть спалити кількість калорій, еквівалентну 60-грамовій плитці шоколаду. А це трохи більше 300 калорій! Якщо ж за день людина сміється близько 100 хвилин, то спалює стільки ж калорій, скільки при 15-хвилинному тренуванні на велотренажері.

-- Хто сміється частіше -- чоловіки чи жінки?

-- У дитинстві хлопчики та дівчатка сміються однаково. А чоловіки дорослішають, через виховання, соціальні стереотипи і ролі сміються все рідше. До речі, вважається, що протягом всього життя людина сміється майже триста тисяч разів! Сміх зафіксований у приматів, видр, щурів і собак.

-- Чому так легко заразитися сміхом?

-- У нашому мозку від природи закладена певна програма -- ледь почувши звуки сміху, ми в будь-яку секунду готові приєднатися до веселощів. Подібний механізм виробився в процесі людської еволюції. 

 

Христина БІЛЯКОВСЬКА, "Жіночий порадник"

 

24 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів