Як та чим підживляти сад восени?

Як та чим підживляти сад восени?
Під час активного росту весною та рясного плодоношення дерева та кущі втрачають багато сили, тому підживлення їм необхідне.

 

Вчасне підживлення саду восени підвищує його імунітет, а також гарантує успішну зимівлю та сприяє активному росту рослин весною.

Коли підживляти кущі восени

Восени рослинам теж необхідні поживні речовини. Підживлення плодових дерев та кущів проводять після плодоношення і під час перекопування землі в пристовбурових колах. Це дозволяє підвищити родючість грунту навколо рослини і збагатити їх поживними речовинами.

Кущі, які давали врожай до серпня, підживляють у жовтні (агрус, смородина, малина, вишня, а також ранні сорти яблук, груш, слив, інших плодових), інші у листопаді .

Чим підживляти кущі восени

Видаливши зіпсовані плоди на кущах та деревах, пошкоджені гілки, можна починати підживляти кущі та дерева восени. Садові рослини насамперед потребують таких мікроелементів - азоту, калію, фосфору, кальцію, магнію…. У значно меншій кількості необхідно вносити восени мікроелементи: марганець, бор, мідь, кобальт, молібден.

pidzhivlennya_kusziv_voseni.jpg (74.66 Kb)

Кількість добрив, які потрібно кущам восени

Саме від складу грунту залежить якими добривами підживляти і в якій кількості. Але найчастіше восени рослинам не вистачає фосфору і калію.

Якщо у вашому саду супіщаний або піщаний грунт то добрив потрібно більше ніж на глинистих грунтах. Справа в тому, що добрива на глинистих грунтах вимиваються довше ніж на піщаних.

Під кожен дорослий кущ агрусу слід вносити від до 10 кг перегною і 40 г сульфату калію, а через рік ще й по 160 г суперфосфату. Особливо ефективне внесення мікроелементів разом з органічними добривами, коли частина органіки перекопується з грунтом, а частина - використовується для мульчування пристовбурового кола.

Малину, смородину… підживляють перегноєм ( дорослі кущі - 10кг на 1 м2), а також вносять 60 г суперфосфату і 40 г калійної солі під кожен кущ. Добрива краще вносити в рівчаки глибиною 20 см, викопані на відстані 20 - 30 см від куща.

Чим підживляти плодові дерева восени

Під молоді дерева (до 8 років) вносять 30 кг перегною, а під дорослі дерева (більше 9 років) - 50 кг. Добриво необхідно вкопувати в грунт на глибину 12-15 см (вишня і слива) або 15-20 см (яблуня і груша).

Під яблуні і груші крім органіки можна додати 300 г суперфосфату і 200 г сульфату калію. Їх вкопують разом з перегноєм або розсипають навколо дерева(по діаметру крони), присипають грунтом і поливають.

Для вишні і сливи необхідно розвести 3 ст.л.  суперфосфату і 2 ст.л. сульфату калію в 10 л води і добре полити дерева. На кожне доросле дерево потрібно 4 відра такого добрива.

Джерело: Квітка.інфо

 

01 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів