З кого почалося телефонне «Алло!»: нова мініскульптура в Ужгороді

З кого почалося телефонне «Алло!»: нова мініскульптура в Ужгороді
Сьогодні, 17 вересня, на площі Поштовій в Ужгороді урочисто, але не гучно, відкрили нову мініскульптуру «Hallom».

 

Досить символічно маленький бронзовий телефончик з′явився поблизу входу до Закарпатського поштамту. А приурочили відкриття до дня народження Тиводара Пушкаша (17.09.1844-16.03.1893) – угорського фізика та винахідника першої у світі телефонної станції.

За словами Томаса Едісона, під час тестування телефону Пушкаш був першим, хто вживав слово «алло» (halló), яке походить від угорського слова «hallom», що в перекладі означає «чую».

Автором скульптури традиційно виступив відомий скульптор Михайло Колодко, з яким вже із допомогою сучасного інтернет-зв′язку поспілкувалися присутні на відкритті. Встановили ж нову візитівку Ужгорода ковалі Іван Руснак та Роман Мурник.

Про передісторію і чудовий привід розповів натхненник сьогоднішньої зустрічі Федір Шандор.

Мініскульптура, яка, мабуть, є найменшою серед подібних в Ужгороді, скоро стане улюбленицею туристів та ужгородців, на ній з′явиться «затерта позолота», бо ж потерти на щастя скульптурку – це традиція. Але організатори й автори ідеї зазначають, що маленький телефончик має спонукати кожного, хто до нього завітає, зателефонувати рідним і коханим, сказати «Алло!» і запитати, як їхні справи.

uzhgorod.net.ua

 

17 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів