Чистіть зуби і... будете довше жити

Чистіть зуби і... будете довше жити
Масштабне дослідження на тему впливу щоденної гігієни на тривалість життя людини провели британські науковці з Бристольського університету.

 

Виявилось, що регулярна чистка зубів може продовжити життя аж на десять років і більше. За словами дослідників, це пояснюється тим, що в порожнині рота міститься більш як 350 видів бактерій. При відсутності належної гігієни мікроби отримують можливість потрапляти в кровоток, а відтак і до інших органів та систем. Найбільшої ж загрози при цьому зазнає серцево-судинна система.   Але як же пояснити таку дивну залежність?  

-- Гігієнічний догляд зубів справді є невід"ємною частиною профілактичних заходів не лише щодо захворювань ротової порожнини, але й попередження хвороб інших органів та систем. У першу чергу йдеться про органи серцево-судинної системи, -- коментує виданню "Добрий лікар" Оксана Пасько, доцент кафедри терапевтичної стоматології ЛНМУ імені Данила Галицького. -- А все тому, що відсутність ретельного догляду за зубами сприяє утворенню нальоту, відкладанню зубного каменю, появи кровоточивості десен. От мікроорганізми і отримують можливість поширюватись із током крові по організму.  

-- Але чому потерпає саме серце?  

-- Тому що саме серце перекачує кров в організмі, від серця кров  іде до всіх органів та систем, а потім до нього ж і повертається. Є ще одна причина такої залежності. Основним наслідком неправильної або недостатньої гігієни зубів є карієс, на фоні якого в ротовій порожнині різко збільшується кількість стрептококів. А саме ці мікроорганізми провокують розвиток такої важкої хвороби як ревматизм, наслідком чого є не лише ураження суглобів, але й серця.  

-- Ураження можуть зазнати й інші органи?  

-- В якості мішені стрептококи можуть обрати інші органи, наприклад, легені або навіть простату. Крім того через недотримання правил гігієни ротової порожнини можуть розвиватись такі хвороби як гінгівіт, парадонтит, периодонтит, що може супроводжуватись утворенням гною. Відтак одонтогенна інфекція (інфекція порожнини рота) може поширитись вниз (і стати причиною  проблем із глоткою, серцем, легенями, органами шлунково-кишкового тракту) чи вверх (може навіть розвинутись гайморит). При цьому є ризик розвитку сепсису, тож йдеться про загрозу смерті.   Зважаючи на небезпеку, медики радять перед вагітністю (а також перед операційним втручанням) обов"язково провести санацію ротової порожнини рота. Аби через зниження роботи імунітету інфекція не почала поширюватись організмом.  

А загалом стоматологи наполегливо рекомендують регулярно чистити  зуби. Робити це слід щонайменше двічі в день, зранку (після сніданку) і ввечері (перед сном). Зауважте, на чищення однієї щелепи треба витрачати не менше двох хвилин, тоді зменшуватиметься кількість мікробів. Цей процес є запорукою зниження обсіменіння чи появи запалення, а відтак, це позитивно впливатиме на весь організм.   При появі ж щонайменшого відчуття дискомфорту чи неприємних симптомів (болі, кровоточивість, надмірна чутливість) звертайтесь до лікаря, аби убезпечити своє здоров"я.

 

Джерело: Добрий лікар

 

02 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів