Де лікарю ознайомитися з новими клінічними протоколами, котрі рекомендує МОЗ?

Де лікарю ознайомитися з новими клінічними протоколами, котрі рекомендує МОЗ?
Чи потрібні лікарям-закарпатцям нові клінічні протоколи у їхній щоденній роботі? Питання риторичне...

 

Кожен, хто в своїй роботі спирається на принципи доказової медицини знає про практичну цінність цих документів. Але де їх взяти?

Нові протоколи, які застосовуються в США і Європі поступово входять у вітчизняну клінічну практику. Процес цей складний і, найчастіше, викликає безліч питань, на які ми, постараємося дати відповіді, спираючись на рекомендації та роз'яснення МОЗ та тих організацій, які причетні до процесу.

Нагадаємо, що 28 квітня 2017 вступив в силу Наказ МОЗ України № тисячі чотиреста двадцять два від 29 грудня 2016, який дозволяє українським лікарям використовувати в своїй роботі міжнародні клінічні протоколи.

Навіщо це потрібно?

Незважаючи на затверджену Наказом МОЗ України № 751 методику розробки уніфікованих клінічних протоколів, яка відповідає європейським стандартам, на практиці ж кінцевого результат чекати доведеться не один рік. Тому МОЗ відкрив для лікарів можливість застосування стандартів лікування практично всіх хвороб, спираючись на протоколи зарубіжних колег, не чекаючи, коли робочі групи в Україні закінчать їх розробку.

МОЗ України рекомендує клінічні керівництва (відповідно до Переліку джерел), які зможуть впроваджуватися в лікарську практику в Україні як клінічні протоколи без проходження тривалої (мінімум 34-тижневої) процедури адаптації.

Тобто застосування протоколів можливо відразу після затвердження МОЗ України текстів протоколів українською мовою або посилань на джерело їх розміщення або публікації.

Нагадуємо, що перелік джерел, з яких українським лікарям дозволено брати і використовувати в практиці нові клінічні рекомендації, зазначений в Додатку до Наказу МОЗ України № тисячу чотиреста двадцять дві від 29 грудня 2016.

Але проблема в тому, що в джерелах, зазначених у документі, в більшості своє протоколи опубліковані англійською мовою. Їх необхідно перевести, а за тим затвердити.

МОЗ пояснює, що перекладом можуть займатися установа охорони здоров'я, в якому планується застосовувати новий клінічний протокол, або ФОП. І УЗ і лікар-підприємець мають право зробити переклад протоколу зі списку рекомендованих джерел.

Перекладений протокол затверджується внутрішнім наказом.

Чи є нові протоколи вже в перекладі і де їх взяти?

Добре, якщо цим займаються кваліфіковані фахівці, а після перекладу документ перевіряється і редагується авторитетним рецензентом.

Це складний і трудомісткий процес.

Завдяки мобільному додатку для лікарів від МСА, тепер міжнародні клінічні протоколи, перекладені на українську або російську мову доступні для всіх фахівців у зручний час і в зручному форматі.

Завантаживши додаток на свій мобільний телефон ви постійно будете мати доступ актуальним клінічним протоколам, які так необхідні клініцисту, робота якого базується на доказовій медицині.

База, в тому числі, включає європейські протоколи, протоколи медичної сестри (фельдшера, акушерки) і протоколи провізора (фармацевта). Перелік постійно оновлюється.

Також сервіс містить Календар реєстрових заходів на 2018 рік (з'їзди, семінари, симпозіуми, конференції та ін.), Що дозволяє лікарю бути в курсі подій і заздалегідь планувати свою участь. Календар поповнюється актуальними заходами, які проходять в Україні і за кордоном.

Що потрібно знати про програму МСА

Завдяки мобільному додатку MCA можна лікар весь час має під рукою клінічні протоколи, необхідні в практиці, і інформацію про медичні заходи з офіційних джерел (МОЗ України та Укрмедпатентінформ).

Як цим користуватися?

Досить завантажити безкоштовний додаток на ваш смартфон, щоб вся корисна інформація була у вас під рукою.

Зручна рубрикація і функція пошуку дозволяє легко знайти необхідне. У додатку міститися параметри протоколів за Міжнародною класифікацією хвороб і лінки з додатковою інформацією.

Інформацію про найближчі медичні заходи можна отримати, ввівши назву заходу і місце проведення. Додатково можна вказати медичні спеціальності. Також ви можете знати про заплановані заходи, скориставшись календарем. Для цього просто потрібно натиснути на цікаву для вас дату.

Завантажити додаток

 

На Apple Store

На Google Play Market

 

11 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Дмитрий 2018-02-12 / 09:17:29

    8-9 апреля отбор на евровиденьЁ из мед учеников , интерны катят .