Рекомендації для закарпатців щодо попередження розповсюдження АЧС серед диких кабанів

Рекомендації для закарпатців щодо попередження розповсюдження АЧС серед диких кабанів
Через спалахи АЧС на Закарпатті, тячівські лісівники вирішили нагадати про рекомендації щодо попередження розповсюдження АЧС серед диких кабанів.

 

1. При оформленні договору (путівки) на надання послуг з організації полювання уточнювати у осіб, які планують здійснення в конкретному мисливському господарстві полювання, їх знаходження раніше в суб’єктах Закарпатської області, в яких були зафіксовані спалахи африканської чуми свиней (далі -АЧС).

2. У разі підтвердження інформації, зазначеної в п. 1, від осіб, які планують здійснити полювання на території мисливських господарств в мисливських угіддях Закарпаття, благополучних за вказаним захворюванням, напередодні (перед початком) полювання рекомендується забезпечити механічну очистку і дезінфекцію взуття, ножів, заміну елементів мисливської екіпіровки (верхній одяг, рукавички тощо), в яких раніше можливо здійснювалася полювання на території неблагополучних щодо АЧС мисливських господарств і з використанням яких здійснювалася оброблення туш доб итих кабанів.

3. У разі використання особами, які передбачають здійснювати полювання на території благополучних щодо АЧС мисливських господарств, для перевезення туш добутих кабанів або частин туш автотранспорту, що використовувався раніше в неблагополучних щодо АЧС мисливських господарствах, мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, рекомендується забезпечити дезінфекцію транспорту і його багажного відділення або забезпечити недопущення знаходження і використання такого автотранспорту на території мисливського господарства.

4. Мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, у взаємодії з органом управління ветеринарією суб’єкта Міжгірського району або Закарпатської області забезпечити проведення ветеринарно-санітарної експертизи добутих кабанів.

5. Не здійснювати закриття ліцензії в разі добування тварин без проведення ветеринарно-санітарної експертизи добутих кабанів.

6. Мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, за погодженням з органом управління ветеринарією суб’єкта Закарпатської області визначити місця і знищити нутрощі здобутих кабанів, шкури і інші побічні продукти полювання, які не використовуються в їжу людям, будь-яким способом, що не допускає їх розтягування дикими і домашніми тваринами (спалювання, закопування на глибину не менше 1,5 м), з обов’язковою дезінфекцією місць знищення або захоронення з використанням засобів, що забезпечують знищення вірус а АЧС.

7. Оброблення туш видобутих тварин здійснювати централізовано в облаштованих на території мисливських господарств місцях, де підлоги і стіни приміщень, призначених для оброблення туш добутих тварин, дозволяють проводити неодноразову мийку та дезінфекцію. В якості технічних засобів для дезінфекції місць оброблення туш добутих кабанів можливе використання ранцевих розпилювачів обсягом не менше 5 л в теплу пору року, в зимовий час допускається використання порошкоподібних дезінфікуючих засобів відповідно до інструкцій щодо їх застосування. У разі відсутності умов для централізованої оброблення туш виконати умови, зазначені в пунктах 5 і 6 цих Рекомендацій. Здійснювати дезінфекцію транспортних засобів і пристосувань, що використовуються для перевезення туш добутих тварин.

8. Здійснювати дезінфекцію транспортних засобів і пристосувань, що використовуються для перевезення туш добутих тварин.

9. При транспортуванні туш добутих кабанів до місць централізованої обробки використовувати пристосування (пластикові або металеві ємності відповідного розміру) з метою недопущення попадання крові або природних виділень тварин на землю або різні поверхні транспортних засобів.

10. По завершенні полювання і оброблення туш кабанів здійснити дезінфекцію рук, взуття, а також ножів, сокир, гаків, мотузок та інших пристосувань.

11. Транспортування продукції полювання з мисливських господарств здійснювати тільки в непроникною тарі (поліетиленові і інші мішки з матеріалів відповідної щільності) з метою недопущення контамінації транспортних засобів і одягу кров’ю, м’ясним соком і т.д. По можливості для транспортування продуктів полювання використовувати тільки багажні відділення транспортних засобів, днище яких обладнано гумовими або пластиковими коритоподобнимі килимками.

12. Мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, не використовувати повторно для перевезення продукції полювання поліетиленові й інші пакети (мішки), утилізувати їх способами, що не допускають попадання вірусу АЧС в навколишнє середовище.

13. Мисливцям і / або особам, що здійснюють діяльність в сфері мисливського господарства, які проживають в сільській місцевості, не допускати використання води, в якій проводилася мийка м’яса або субпродуктів від здобутих кабанів перед кулінарною обробкою, в корм свиням і іншим домашнім тваринам. Перед утилізацією таку воду необхідно піддавати кип’ятіння протягом не менше 5 хвилин або знезараженню хімічними засобами.

14. У разі виявлення в процесі обходів, охорони угідь або полювання трупів диких кабанів або тварин, поведінка яких не відповідає їх природним поведінковим рефлексам, а також в разі відстрілу тварин з такими ознаками необхідно негайно проінформувати будь-який орган державної ветеринарної служби району, представників лісового господарства, правоохоронних органів, а також інші органи виконавчої влади.

15. Мисливцям і / або особам, зайнятим у сфері мисливського господарства, що здійснюють полювання на інші види мисливських тварин в мисливських господарствах, неблагополучних щодо АЧС, які проживають в сільській місцевості і містить на подвір’ях домашніх свиней, необхідно проводити очистку взуття (мийка) та подальшу дезінфекцію , як це зазначено в пунктах 6 і 13 цих Рекомендацій.

Директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун наголошує: пам’ятайте! Вірус АЧС в польових умовах стійкий до гниття, які тривалий час зберігається в різних виділеннях хворих тварин. У свинячому гної вірус АЧС зберігає свою активність від 60 до 100 днів. У фекаліях при кімнатній температурі (18-24 ° С) вірус активний більше 10 днів, в грунті -до 4 місяців. Поза організмом в фізіологічних середовищах або сироватці крові вірус АЧС зберігається: 6 років при температурі 5 ° С в темряві (низькі температури сприяють тривалого виживання вірусу в різних субстратах); 18 місяців в крові або сироватці крові при кімнатній температурі; до 1 місяця при температурі 37 ° С; 3,5 години при температурі 56 ° С, до 10 хвилин при 60 ° С; вірус АЧС не инактивіюється при дозріванні м’яса, трупне задубіння і аутолизе (розкладанні) трупа тварини; 4 місяці в охолодженому м’ясі; 15 років в заморожених тушах.

 

20 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів