Закарпатський лижник-олімпієць Іван Ковбаснюк: Відчуваю, що можу покращити свої результати

Закарпатський лижник-олімпієць Іван Ковбаснюк: Відчуваю, що можу покращити свої результати
Після повернення з 23-х зимових олімпійських ігор з південнокорейського Пхьончхану закарпатський гірськолижник Іван Ковбаснюк відновлює сили в рідному сел. Ясіня. Іван нині набирається карпатської енергетики, а рідної кулеші та бринзи не здатні замінити найвишуканіші делікатеси. Тож зателефонував спортсмену й поцікавився, які враження в нього залишилися після Олімпіади та плани на найближчу перспективу.

 

– Іване, що скажеш про олімпійські змагання? Міг виступити краще?

– Дебютні олімпійські старти вийшли дуже важкими для мене. Відбиток на мій результат наклало й часте перенесення змагань через складні погодні умови.  До прикладу, налаштовувався на швидкісний спуск, але через негоду його перенесли й розпочинав старти вже з комбінації. Трошки неготовий був до цього,і в другій дисципліні комбінації – слаломі, вирішив ризикнути,  в разі успіху міг потрапити до чільної двадцятки, але не вийшло…У швидкісному спуску вже не ризикував і став 49-м. Хоча, на тренуваннях показував значно кращий час, мене навіть прозвали «щасливим хлопцем» – бо на швидкості вписався в дуже крутий віраж, інші спортсмени перед ним гальмували, щоб не вилетіти за межі траси, багато на ньому і впали. Після виступів у швидкісному спуску в мене з’явилася впевненість, тож якщо працювати й удосконалювати техніку, то можна буде змагатися й за потрапляння до чільної десятки, чи навіть боротися за нагороди з австрійськими, норвежськими, швейцарськими та німецькими гірськолижниками.

– Хороший результат ти показав і в гігантському слаломі…

– Так, став 57-м. Тренери дали вказівки їхати акуратно, через це в першій спробі поступався лідеру 15 секунд, тож у другій спробі вирішив самостійно внести корективи і покращив свій час на 5 секунд. А вже у супер-гіганті дуже розігнався й не вписався в ворота, довелося сходити з дистанції. В завершальних змаганнях на олімпіаді – слаломі, який не був в пріоритеті для мене також зазнав невдачі. В цій дисципліні їдеш за принципом «або пан, або пропав», тож у ній не змогли фінішувати більш ніж половина учасників. Та й важко було мені стартувати одразу ж у п’яти олімпійських дисциплінах, інші представники спеціалізувалися в двох, максимум трьох видах гірськолижної програми. Важко було й перелаштуватися через зміну часового поясу. Окрім того, щоб вдало виступати вранці до пізньої ночі сам собі готував лижі до виступів, не хотів, щоб у мене потіи були причини нарікати комусь іншому за те, що погано змащені лижі . Зіграла зі мною злий жарт і зміна погоди. До прикладу, в гігантському слаломі готував лижі до температурних умов – 15 градусів С, але через затримки, коли стартував, то вже було -2 – лижі вже не ковзали так як хотів цього, не було драйву, швидкості.

– В рідних Ясінях тебе дуже колоритно проводжали до Пхьончхану – влаштували цілий концерт. Цікаво, а як зустрічали?

– Незважаючи на те, що приїхав пізно й відверто, не хотів публічних зустрічей через втому мене все одно вирахували й зустріли кілька місцевих ясінянських підприємців, вручили подарунки. 

– Які плани на найближче майбутнє?

– Наразі хочу трохи відпочити, підлікувати коліно, яке трохи турбує й насамперед відновитися психологічно, адже в минулому році практично лише кілька днів був вдома – решту часу проводив на тренувальних зборах за кордоном. А далі, звісно, будемо готуватися, адже відчуваю, що можу значно краще виступати. Головне, щоб було належне фінансування, і не лише за рік-півтора до олімпіади, а впродовж усього чотирирічного циклу. Певен, якби готувався більше часу, то й результати були б значно кращі.

Розмову записав Роман СЕНИШИН

*Іван Ковбаснюк з одним із талісманом 23-х олімпійських ігор – тигром Сухоран

 

10 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів