Як обрати ефективну та безпечну дієту – 5 порад МОЗ

Як обрати ефективну та безпечну дієту – 5 порад МОЗ
Перед тим, як сісти на дієту, спочатку переконайтеся, що вона відповідає основним принципам збалансованого харчування та не нашкодить здоров’ю.

 

Прес-служба Міністерства охорони здоров’я пропонує п’ять критеріїв, які допоможуть визначити ефективну та безпечну дієту.

Добова норма кілокалорій

Середня добова норма кілокалорій для чоловіків становить близько 2500 Ккал,  для жінок – 2000 Ккал.

Щоб худнути без шкоди для здоров’я, втрата ваги не повинна перевищувати 0,5-1,0 кг за тиждень. Для досягнення цієї мети необхідно вживати на 500 Ккал менше добової норми.

Контролювати цей процес допоможе щоденник харчування. Ви зможете записувати усе, що з’їли протягом дня, і підраховувати середню кількість кілокалорій у раціоні.

Важливо! Окремо розраховується середня добова норма кілокалорій для дітей, підлітків, людей із хронічними захворюваннями та вагітних жінок, тому представникам цих груп варто проконсультуватися з лікарем.

Принцип збалансованого харчування

Монодієти, дієти, які передбачають відмову або суворі обмеженнях щодо споживання окремих груп продуктів (наприклад, вуглеводів), швидше за все, не мають нічого спільного зі здоровим збалансованим харчуванням.

Тому будь-яка дієта, яка вимагає вживання одного типу продуктів (наприклад, дієта на основі капустяних супів), може бути шкідливою для здоров’я.

Довгострокова перспектива

Вибрана дієта має стати способом життя, тобто ви маєте дотримуватись її протягом тривалого часу. Адже якщо різко змінити раціон та режим харчування, існує високий ризик повернутися до старих звичок та швидко набрати зайву вагу.

Ефективність і безпечність

Визначити цей критерій найважче. Зверніть увагу, хто саме розробив цю дієту, а також на результати людей, які її дотримувалися.

Важливо! Якщо комусь із ваших друзів чи родичів вдалося схуднути завдяки конкретній дієті, ще не означає, що вона підійде і вам. Краще проконсультуйтеся із кваліфікованим дієтологом.

Реалістичні цілі

Найчастіше розрекламовані дієти, які обіцяють різку втрату ваги раз і назавжди, виявляються неефективними на практиці і майже завжди – шкідливими.

Як правило, люди, які швидко втрачають багато зайвих кілограмів, потім ще швидше їх набирають.

 

 

21 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів