Які вони, ТОП-10 сироварень Закарпаття

Які вони, ТОП-10 сироварень Закарпаття
Закарпатська область є флагманом розвитку гастрономічного туризму в Україні. І серед широкого асортименту локальних продуктів, що найкраще пасують до закарпатських вин, найбільш затребуваними є фермерські сири. Саме з огляду закарпатських сироварень Zruchno.Travel починає проект "Краще в Закарпатті від Шандора", експертом в якому виступив головний туризмознавець та найвідоміший фудблогер регіону, професор УжНУ Федір Шандор.

 

На Закарпатті відкрили сирний туристичний маршрут. Він знайомить гостей краю із культурою виробництва традиційної молочної продукції, а також із виробництвом сиру з козячого, овечого, коров’ячого та буйволячого молока. Сирний туризм Закарпаття – це спеціалізований вид туризму, що має на меті дегустацію, споживання, купівлю сиру безпосередньо у виробника (на фермі, у спеціалізованому магазині, сироварні, дегустаційному залі, на ярмарку чи фестивалі).

1. Сироварня "Карпатський буйвіл", с. Олешник

Власники ферми під Виноградовом поставили за мету відновити на Закарпатті популяцію унікального карпатського буйвола. Сьогодні на фермі є понад 50 чорних буйволів, за якими можна спостерігати, а також скуштувати й придбати різні сорти буйволячого та овечого сиру. Також можна придбати молоко, сметану, масло, сири, кефіри та йогурти.

Фото: facebook.com/Буйволина-ферма-Карпатський-буйвіл

?2. Сироварня "Зелений гай", с. Нижнє Селище

Виготовлення сиру на цій фермі забезпечують кози переважно альпійської породи. Тут ви зможете скуштувати чотири різновиди капріно. З весни до осені стадо кіз пасеться на природних луках Карпат, а в зимовий період для харчування використовується сіно. Саме там і робиться сир з козячого молока.

Фото: facebook.com/ZelenyjHaj

3. Сироварня "Бараново", с. Іза

Це маленьке родинне підприємство поблизу Хуста спеціалізується на виробництві різних видів сиру з овечого та коров’ячого молока. Підприємство пропонує 15 видів продукції, до числа яких входять бринза, вурда, м’які та тверді сири, масло, кефір.

Фото: facebook.com/osgbaranovo

4. "Монастирська сироварня", с. Ракошино

Ракошинський Свято-Покровський чоловічий монастир відомий не лише як один із важливих центрів закарпатського православ’я. Тутешні ченці виготовляють 14 видів сирів з молока мешканців власної ферми – корів, овець та кіз. В основі асортименту – натуральні закарпатські бринза, будз, вурда, виготовлені за традиційною технологією, а також справжні італійські сири – моцарела, скаморца, муккіна та рікотта.

Фото: vidviday.ua

5. Сироварня "Перечинська мануфактура", м. Перечин

Невеличка крафтова сироварня на території колишнього військового містечка в Перечині спеціалізується на натуральному сирі, що виготовляється з коров’ячого молока. Дегустаційна тарілка складається з 8 типів сиру: рікотта, камамбер, молодий свіжий сир – полонинський з перцем, полонинський без перцю, перечинський, перечинський молодий з пажитником, сир типу качотта.

Фото: prozahid.com

6. Сироварня "Турянський двір", с. Тур’я Поляна

Нещодавно приватна садиба "Турянський двір" на Перечинщині презентувала свою новинку – сир власного виробництва. Ця сироварня спеціалізується на виробництві різних видів сиру з овечого молока. Господарство пропонує 6 видів продукції, до числа яких входять бринза, вурда, м’які та тверді сири.

7. "Селиська сироварня", с. Нижнє Селище

Одна з перших та найвідоміших крафтових сироварень Закарпаття. Для виробництва використовується коров’яче молоко, а перейнятий у швейцарських сироварів досвід дозволяє майстерно пресувати та формувати неповторний смак фірмових сирів – напівтвердих "Селиського", "Менчулу" і "Нарцису Карпат" та м’якого "Хусту". Селиська сироварня виготовляє сири з коров’ячого молока, яке приймається від сільського населення, що проживає в околицях відомої Долини нарцисів, у серці Українських Карпат.

Фото: facebook.com/seliskasirovarnia

8. Сироварня "Графський двір", м. Мукачево

Ресторанний комплекс під стінами Мукачівського замка має власне господарство, що виробляє 4 сорти крафтового пива, різноманітні м’ясні продукти, а також власні сири. Для виробництва використовується коров’яче молоко. Гості можуть продегустувати та придбати 8 видів напівтвердих, твердих та м’яких сирів.

Фото: facebook.com/grafskiy

9. Сироварня "Закарпатське руно", с. Нижні Ворота

Ферму "Закарпатське руно" відкрив на Воловеччині вірменин, що переїхав жити у Західну Україну. Його м’які сири – копчені, витримані, міксові з молока кіз та овець – мають чудовий смак. З твердих сирів в асортименті представлені овечий сир, сир "Коза-Корова" з козячого та коров’ячого молока, а також "Гірський". Оскільки тварини знаходяться у вільному випасі, то і смак кожної партії сиру може відрізнятися – все залежить від того, які саме трави вівці їли.

Фото: facebook.com/zakruno

10. Сироварня "Рако", с. Раково

Тут є можливість відвідати козину ферму, де можна побачити процес виготовлення козячого сиру, молока, замовити екскурсію, а також замовити дегустацію сирів, й, звісно, купити сир. Ферма виготовляє ніжний козячий сир типу брі та відкрита до співпраці.

Автор: Федір Шандор, професор Ужгородського національного університету, туризмознавець, фудблогер

Дивіться також: Краще в Закарпатті від Шандора: ТОП-10 закарпатських музеїв

 

01 вересня 2018р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів