Закарпатцям роз'яснили про популярні запитання по отриманню субсидій

Закарпатцям роз'яснили про популярні запитання по отриманню субсидій
Сплачувати по рахунках закарпатцям стає дедалі складніше. Тому держава виділяє субсидії й допомагає людям з оплатою комуналки. На допомогу можуть розраховувати ті родини, чиї доходи не дозволяють сплачувати житлово-комунальні послуги.

 

Чи потрібні довідки для отримання субсидії?

Здебільшого для оформлення субсидії потрібні лише заява і декларація про доходи. Довідки потрібні, якщо громадяни бажають оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, а лише фактично проживаючих у помешканні осіб. Тоді до потрібні документи з місця роботи в іншому місті, навчання в іншому місті, перебування на лікуванні, постійне місце проживання з ЖЕКу, сільської чи селищної ради.

Чи можуть відмовити в отриманні субсидії усно?

Усна відмова працівника управління соціального захисту населення є незаконною. Згідно із законом «Про звернення громадян» та Положенням про порядок призначення житлових субсидій, орган соцзахисту зобов'язаний оформити заяву і декларацію і лише після їх розгляду офіційно (письмово) повідомити заявника - призначена чи непризначена йому субсидія із обґрунтуванням такого рішення.

На який період призначають субсидію?

Субсидію призначають на від травня до травня наступного року. Розмір субсидії розраховують окремо на літній період, і окремо - на зимовий - виключно на основі доходів зареєстрованих і фактично проживаючих у помешканні осіб.

Чи можуть відмовити в отриманні субсидії тим, чиї доходи менші від мінімальної зарплати?

Така відмова не є правомірною. Громадяни, які отримують менше за мінімальну зарплатню, мають змогу звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій. Якщо ЄСВ сплачується в повному обсязі, Комісія у дохід порахує три або навіть один прожитковий мінімум, в залежності від соціального стану людини, і розрахує розмір субсидії.

Чи зберігається субсидія у працюючих пенсіонерів?

Безумовно. Працюючим пенсіонерам у сукупний дохід сім'ї для призначення субсидії рахують і заробітні плату, і пенсію. Тим, хто перестав працювати, беруть до уваги розмір місячної пенсії за місяць, що передує зверненню за субсидією.

Чи потрібно безробітним сплачувати ЄСВ щомісяця після призначення субсидії?

Для призначення субсидії ЄСВ має бути сплачено не менше ніж за три місяці періоду, за яких беруться доходи для розрахунку розміру субсидії. Тобто ЄСВ має бути сплаченим двічі - для "літньої" субсидії окремо, для «зимової» - окремо.

Сплата ЄСВ відображається у базі даних Пенсійного фонду і цей період зараховується громадянам до страхового стажу.

У жовтні всім, хто переоформив субсидію на новий рік,  управління соцзахисту автоматично розраховує розмір зимової допомоги. Підвищення ціни на газ не торкнеться тих, хто оформив субсидію. Хто ще не встиг, має змогу це зробити у , будь-який зручний для себе час.

Чи зберігається право оформити субсидію не на всіх прописаних, а лише фактично проживаючих, у тещі, якщо її зять купив машину?

Якщо теща подає документи на Комісію з питань призначення житлових субсидій із проханням надати їй допомогу не на всіх прописаних, а лише тих, хто фактично проживає, то комісії при райдержадміністраціях та виконкомах міських рад повинні справедливо підходити до справи.

обто, якщо зять фактично вже багато років проживає далеко від тещі, а вона потребує допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг, то, безумовно, субсидію їй повинні призначити без урахування доходів її зятя.

Чи потрібно розлученим декларувати доходи колишніх?

Якщо подружжя розлучене і не має неповнолітніх дітей, то ні чоловік, ні дружина не повинні відображати в декларації своїх колишніх, які зареєстровані і проживають окремо.

Однак, якщо сім'я розлучена, але є неповнолітні діти, то в Декларації потрібно відобразити маму чи тата дитини (в залежності від того, з ким проживає дитина).

І звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій, щоб доходи того з батьків, що не зареєстрований та не проживає разом з дитиною, не включалися до сукупного доходу домогосподарства. Разом із Заявою необхідно надати також документ (довідка з ЖЕКу, сільської/селищної ради), що дитина проживає із заявником.

Чи зберігається право на субсидію у осіб, що перебували за кордоном більш ніж 60 днів?

Сам факт перебування за кордоном не є підставою відмовляти у субсидії, якщо людина:

  • отримує в Україні пенсію чи інші офіційні доходи (стипендія, допомога при народженні дитини);
  • перебуває на лікуванні, навчанні чи у відрядженні;
  • декларує в Україні доходи і сплачує ЄСВ.

До останнього випадку належать заробітчани, які вправі задекларувати в Україні свої заробітки, сплатити ЄСВ і на основі цього отримати субсидію

Чи впливає кешбек від банку і депозит на отримання субсидії?

Ні депозити в банку, ні відсотки від них, ні кешбек не впливає на розрахунок розміру субсидії. А от виграш в лотереї чи переказ з-за кордону трактуватиметься органами соціального захисту населення як дохід і братиметься до уваги під час розрахунку розміру субсидії.

Чи зберігається право на субсидію, якщо подарувати чи передати те чи інше майно у спадок?

Якщо громадянин подарував або передав те чи інше майно у спадок, він не позбавляється субсидії. Натомість допомогу уже не зможе отримати той, хто отримав такий дарунок чи успадкував. Однак і тут залишаються винятки, які зможе опрацювати виключно Комісія з питань призначення житлових субсидій, що працюють при органах місцевої влади.

Дізнатися розмір субсидії тепер можна онлайн. За адресою subsidii.ioc.gov.ua українці мають змогу ввести свою поштову адресу і дізнатися чи призначено їм субсидію та який її розмір за опалювальний і неопалювальний сезони.

Інформація в реєстрі оновлюється автоматично. Якщо Ви зайшли в базу і бачите статут «діюча» - це означає, що субсидію на новий сезон вам вже призначено. Відповідно статус «недіюча» означає, що Вам потрібно повторно звернутися з документами.

 

05 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів