Закарпатські депутати просять Президента скасувати постанову про підвищення ціни на газ

Закарпатські депутати просять Президента скасувати постанову про підвищення ціни на газ
Звернення прийняли сьогодні на пленарному засіданні тринадцятої  сесії Закарпатської обласної ради  VІІ скликання

 

     Звернення до Президента України  ухвалили депутати під час сесії. Як йдеться в документі,  19 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про підвищення ціни на газ для населення України, згідно з яким 1 листопада 1000 кубометр газу коштує 8550 гривень замість 6900. "Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пояснив, що прийняття такого рішення є необхідним для отримання фінансових ресурсів від Міжнародного валютного фонду (МВФ), які потрібні на обслуговування і погашення старих боргів України", - наголошують депутати.

 За їхніми словами, у першу чергу таке рішення уряду негативно позначиться на добробуті мільйонів українських сімей та матиме наслідком подальше зубожіння населення. Ускладнюється ситуація ще і тим, що у наступному році уряд вдається до заходів жорсткої економії, зокрема, планує зменшити витрати і на субсидії. 

"Ми, депутати Закарпатської обласної ради, вважаємо рішення Уряду від 19 жовтня 2018 року про підвищення ціни на газ для населення неприпустимим і таким, що порушує конституційні права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів, порушенням їх конституційних прав на достойний рівень життя. Через низьку платоспроможність громадян оплата вартості житлово-комунальних послуг для більшості сімей українців стала непосильним тягарем, що призвело до зростання боргових зобов’язань населення перед надавачами таких послуг. З кожним підвищенням цін і тарифів у житлово-комунальній сфері зазначені проблеми лише загострюються, а у суспільстві зростає невдоволення політки держави з окреслених питань", - йдеться у зверненні.

  У той же час, як наголошується у зверненні, представники МВФ неодноразово наголошували, що їх вимогами є збалансування економіки, приведення до оптимальних показників дефіциту державного бюджету та боргових зобов’язань.

Депутати також стверджують, що поважне експертне середовище зазначає, що об’єктивна вартість українського газу – від 1500 до 2000 гривень за тисячу кубометрів. Навіть існуюча до 19 жовтня 2018 року ціна для українців (6957 гривень за тисячу кубометрів) у 3,5-4,5 рази більше за оголошену експертами. Відтак, яке економічне обґрунтування дозволило уряду в чергове підвищити ціни на газ для населення?

Відповідно до п.15 ст.106 Конституції України Президент України зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності цій Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності.

"Враховуючи вищевикладене, вимагаємо від Президента України виконати конституційний обов’язок перед громадянами країни і зупинити дію Постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року щодо підвищення ціни на газ для населення та вжити заходів щодо скасування вказаної Постанови Кабінету Міністрів України", - наголошують депутати.

uzhgorod.net.ua

 

 

13 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів