Електронні медичні картки вже почали запроваджувати. Як це діятиме на Закарпатті?

Електронні медичні картки вже почали запроваджувати. Як це діятиме на Закарпатті?
Нагадаємо, з 1 квітня сімейні лікарі надаватимуть рецепти для отримання безоплатно або ж із невеликою доплатою препаратів за урядовою програмою «Доступні ліки» – для зниження тиску, при діабеті І типу та бронхіальній астмі – лише за електронним рецептом.

 

Із травня-червня цього року картки повинні вже працювати повноцінно, в них лікарі вноситимуть відомості з кожного прийому пацієнта, а також поступово переноситимуть ключові показники щодо здоров’я (наприклад про щеплення) з паперових карток в електронні.

Із 1 червня неможливо буде видати рецепт за програмою «Доступні ліки» без внесення відповідного запису в електронну картку пацієнта. У другій половині цього року до електронних карток, планується, вноситимуть також дані лабораторії, де робитимуть аналізи пацієнта. А з 2020 року до електронних карток матимуть доступ усі лікарні країни.

Одним із ключових питань при цьому стає питання безпеки особистих даних кожного, внесених до медичної картки. Керівниця експертної групи МОЗ із питань впровадження системи «Електронне здоров’я» Анастасія Халєєва на сeмінарі «Зміни в системі охорони здоров’я ІІІ квартал 2019: розуміємо та комунікуємо», що наприкінці минулого тижня відбувся в Києві, наголосила: у перспективі управління доступом до медичної карти перейде до самого пацієнта, саме він, а не заклад буде повним власником цих даних. Тоді, як ще кілька років тому пацієнту часто забороняли читати, а тим більше копіювати записи з карток, історій хвороб, а медики у скандальних ситуаціях могли вносити в записи корективи.

Як розповів заступник директора департаменту інформаційних технологій-начальник відділу розвитку електронної системи охорони здоров’я Національної служби здоров’я України Дмитро Черниш, сімейний лікар, з яким підписано декларацію, матиме повний доступ до всіх медичних даних карти. Лікарі-спеціалісти – лише до окремих епізодів і за направленням сімейного лікаря, а повний доступ – лише за згодою пацієнта. У подальшому пацієнти самостійно керуватимуть доступом через особисті електронні кабінети.

Розробляється багаторівнева система захисту карток. Так, персональні та медичні дані кожного пацієнта в системах зберігатимуться відокремлено. Кожен запит до центральної бази даних, де зберігатиметься весь масив, здійснюватиметься за кваліфікованим електронним підписом фахівця (виготовленим спеціально, з приналежністю до закладу, а не просто для фізичної особи). Доступ до масиву даних пацієнтів буде технічно неможливим. Згодом пацієнт бачитиме який саме лікар і в який час звертався до даних його медичної картки чи вносив записи і якщо це буде якийсь «незрозумілий» лікар, пацієнт матиме підстави звернутися до Національної служби здоров’я України і вимагати  притягнення до відповідальності.

 uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів