Без популізму та з реформами: чим відзначився Уряд В. Гройсмана за три роки

Без популізму та з реформами: чим відзначився Уряд В. Гройсмана за три роки
Цього тижня виповнюється 3 роки Уряду, який очолює Володимир Гройсман. Це серйозний термін для виконавчої влади в нашій країні.  Сьогодні можна почути різну оцінку діяльності Уряду. Але у більшості думки сходять в одному – він зумів виконати дві поставлені задачі: зупинив масштабну кризу та створив умови для прискореного економічного зростання країни. А ще, в Уряду вистачило волі та вміння провести важливі соціальні та інфраструктурні реформи.

 

Тиск кризою

У  сучасному світі давно існує повір’я: якщо хочеш перевірити менеджера, змусь його працювати у кризових умовах. Коли Гройсман очолив Кабмін, саме такі умови йому і були створені. І нинішній Прем’єр-міністр із задачею справився.

Він таки вивів країну з кризи. Ось цифри, що це доводять. В 2015-му ВВП воюючої України впав на 9,9%. Але завдяки виваженій політиці вже у наступному році він зріс на 2,3% - і це при тому, що війна не припинялася. Далі – ріст продовжився і у 2018-му ВВП зріс на 3,2%. До того ж, рівень інфляції зменшився з 43,3% у 2015 році до 9,8% у 2018-му.А це суттєвий показник.

Не менш важливе досягнення – відновлення фінансових відносин із МВФ. Завдяки співпраці із структурою з’явилася можливість розрахуватися з зовнішніми боргами, а це 427 млрд. грн., і уникнути у майбутньому дефолту, який міг би призвести до катастрофічних наслідків.

Загалом, в Уряду є чіткий план скорочення боргу. Але щоб його виконати потрібен час – тому дуже важливо зберегти взятий темп реформ і не скотитися знову в хаос політичних та економічних негараздів.

Непідйомні реформи

А  темп з реформами дійсно вражає. В. Гройсман взявся за зміни в галузях, які раніше вважалися непідйомними. Вдалося розпочати пенсійну, медичну, освітню реформу, децентралізацію. І це, попри постійний спротив та непорозуміння на місцях.

Так, Уряду вдалося підняти пенсії без підняття пенсійного віку в 1,7 рази і станом на квітень вона складає 2 924 грн. У порівнянні із 2016-им роком, коли вона була 1703 грн., це значне підвищення. Зросла мінімальна зарплата і у працюючого населення – як мінімум втричі, а середня - у 2 рази.

За 3 роки було збудовано та відремонтовано 6 800 км доріг. Це завдяки тому, що фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі: з 19 млрд. грн. у 2016-му до 55 млрд. у 2019-му. Практично у кожній області проводяться капітальні ремонти дорожніх артерій – і Закарпаття не виключення.

Масштабні зміни торкнулися і медицини. Мова йде про реалізацію програми «Доступні ліки», якою скористалися в 2018-му році 7 млн. українців та зокрема 315 тисяч закарпатців. Також відбулось запровадження безкоштовної діагностики, реформування системи екстреної допомоги та розвиток сучасної спеціалізованої медицини. А ще - з’явилась можливість підписувати декларації із сімейним лікарем, що має значно покращити рівень первинної медицини. В нашому краї цю реформу запровадили у більшості районів.

Реформували і освіту. На 85% зросла зарплата вчителів, почалося впровадження «нової української школи» - а це абсолютно інший підхід до початкової освіти.

І, що важливо, всі ці реформи – не одноразові акції. Це системні зміни, розплановані на роки вперед. І трирічне бюджетне планування, яке запровадив Уряд – цьому зайве підтвердження.

Вміння комунікувати

До речі, Уряд В. Гройсмана досяг успіхів й у складних політичних процесах. Принаймні, нинішній очільник Кабміну довів, що вміє працювати з парламентом. У Верховній Раді традиційно знаходиться більшість голосів для підтримки урядових ініціатив – пенсійної реформи, закону про приватизацію та «маски-шоу стоп». До того ж, 3 роки головний бюджет країни подається та ухвалюється вчасно і це багато про що говорить.

Між іншим, змінилося і саме ставлення до бюджету. Відтепер можна сказати, що країна живе «за свої кошти». Завдяки цій стратегії збалансованого бюджету всі соціальні підвищення відбуваються за рахунок збільшення доходів бюджету, а не за рахунок «друкування грошей». Уряд Гройсмана не скочується в популізм, що на даному етапі означало б повернення до кризи, а демонструє правильний та зважений підхід до справи.

«Громадяни знають і розуміють, наскільки ці роки були важкими. Як ми прожили ці роки – ми знаємо, але важливо, як будемо жити далі, в яких пріоритетах. І ці пріоритети – економічне зростання, зростання якості життя, утвердження ефективної системи управління державою і капітальний ремонт країни, яким ми займаємося. Зрозуміло, що нам тут буде потрібна підтримка Парламенту. Все найцікавіше ще попереду», – резюмував Володимир Гройсман.

 

18 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів