В Ужгороді обговорюють, як правильно організувати роботу влади та громадських активістів

В Ужгороді обговорюють, як правильно організувати роботу влади та громадських активістів
Ця тема є дуже важливою, бо в ній - успіх суспільства.

 

«Організації громадянського суспільства (ОГС) – провайдер позитивних змін у громаді» – під такою назвою сьогодні в Ужгороді стартував перший регіональний Форум представників локальних ОГС та органів місцевого самоврядування із Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської областей.

 

На зібранні в історико-культурному комплексі «Совине гніздо», організованому Благодійним фондом «Центр громадських ініціатив», обговорюють роль ОГС у житті громад, запоруки та ефективність їхньої співпраці з владою, підготовку ефективних проектів, можливості залучення фінансування, активізацію молоді, методичні рекомендації щодо статутів ОГС, звітування тощо.

 

Привітав учасників Форуму в.о. Ужгородського міського голови, заступник міського голови Олександр Білак, висловив сподівання, що ця ініціатива, яка стартувала саме в обласному центрі Закарпаття, стане традиційним майданчиком для обміну думками, досвідом, а започатковані з такого діалогу проекти – успішними.

 

Олександр Павлович зазначив, що часто владі та активістам складно знайти спільну мову, тому перший проект тоді ще новоствореного комунального підприємства «Агенція розвитку Ужгорода» із партнерами з Кошице за програмою SlovakAid – «Крок до ефективного управління в місті Ужгороді». Це – серія тренінгів із комунікації, проектного менеджменту для працівників Ужгородської міської ради та громадських організацій, за підсумками яких мають бути підготовлені 3 спільні проекти із фінансуванням близько тисячі євро кожен.

 

Олександр Білак акцентував, що донорів, міжнародних структур, програм, які можуть підтримати проекти фінансового, особливо з огляду, що Ужгород, Закарпаття – прикордонні регіони – чимало. Тому потрібно навчати людей, які можуть бути проектними менеджерами, підготувати, правильно оформити ініціативи, пройти зазвичай тривалу процедуру, а відтак успішно реалізовувати. Громадські інституції більш гнучкі в проходженні формальностей і взаємодія їх із органами влади – це найуспішніший шлях для реалізації ініціатив. Такий досвід і має Ужгородська міська рада, вже чимало успішних проектів втілюються у рамках кількох міжнародних програм.

 

Перший заступник голови Національного агентства України з питань державної служби Володимир Купрій, який багато років пропрацював саме в ОГС, відзначив: що чуття єдиної громади якраз і вибудовується під час спільної діяльності представників третього сектору та влади. Для цього треба вміти вибудовувати діалог, розуміти, хто і за що відповідає, які має компетенції. Лідери громад – це також потужний кадровий потенціал для державної служби та органів місцевого самоврядування.

 

Приклади успішних кейсів у Перечинській об’єднаній територіальній громаді навів її голова Іван Погоріляк. Без ОГС, за його словами, не створилася б об’єднана громада, складно було б сформувати стратегію розвитку ОТГ. Гарні результати в Перечині та селах, що приєдналися, дала співпраця зі спортивними клубами, федераціями, започаткування проектів громадського бюджету, в кількох населених пунктах змагаються за краще облаштування пляжних зон тощо.

 

Про досвід співпраці ОГС із владою розповіли керівники ГО з Івано-Франківщини Люба Гультайчук Віталій Костюк.

 

Підсумовуючи першу тематичну панель, голова правління БФ «Центр громадських ініціатив», депутат обласної ради Андрій Вишняк розповів, що на досвіді цієї організації, яка народилася в маленькому райцентрі і вже працює в трьох західних областях України, переконалися: коли ОГС починають працювати професійно, то значно знижується градус протистояння з владою, є конструктивна співпраця, досягаються якісні зміни в житті громад, а органи влади розуміють, що ОГС – потужний ресурс, із яким можна досягти успіху.

 

Сьогодні та завтра в рамках Форуму – ще кілька тематичних панельних дискусій, майстер-класи.

 

07 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів