Як прийняти не ваш вибір і не посваритися після виборів – поради психолога

Як прийняти не ваш вибір і не посваритися після виборів – поради психолога
Після виборів в Україні вже традиційно виникає ситуація поділу суспільства на два табори. Дебати, суперечки та обговорення тривають – і не тільки у ЗМІ. Вибори захопили значну частину нашого повсякдення, додаючи приводів для суперечок та конфліктів.

 

За час виборчих перегонів багато хто з нас звик переконувати інших у "правильності" чи "неправильності" того чи іншого кандидата, сидіти годинами в коментарях, обговорюючи брудні факти з біографій або ставити себе у безвідповідальну позицію – "вибори нічого не змінять!"

Звичайно, вибори мало що змінять у вашому житті – якщо ви не берете на себе відповідальності.

Мало хто з "кухонних експертів" запитує себе: "А чим би я займався, якби не просиджував годинами в інтернеті чи перед телевізором, втягуючись  у нові конфлікти та суперечки? 

На що я натомість мав  би звернути увагу в своєму житті?

Що насправді самого мене не влаштовує у власному житті – стосунки в родині, заробітна платня, особистісні проблеми?"

Це занадто для людей такої категорії.

Набагато простіше – звинуватити в усьому когось іншого, ніж взяти відповідальність за себе та щось змінити насамперед у власному житті.

Набагато простіше лаяти кандидатів, аніж шукати способи додаткового заробітку.

Набагато простіше вилити свій гнів на хиби політика, ніж розібратися у своїх стосунках із керівником чи дружиною.

В психології це явище називають переносом. Так ми проектуємо власне внутрішнє невдоволення на когось (або щось) іззовні.

Наприклад, люди часто звинувачують медицину, бо вона їх не влаштовує і ніяк не забезпечує їх здоров’я.

Авжеж, медицина в нас не ідеальна. Але ж, насамперед, люди самі не слідкують за власним здоров’ям, калічать себе в різний спосіб – горілка, наркотики, малорухливий спосіб життя, нездорове харчування, а потім звинувачують у всьому лікарів.

Чи інше – людина працює на ненависній роботі, де не влаштовує майже все: керівництво, зарплатня, колеги – і нічого не намагається змінити. Адже потрібно докласти зусиль, можливо, зіштовхнутись із труднощами, робити реальні кроки, а отже – напружувати себе.

Набагато простіше після роботи виливати все своє незадоволення на дружину, дітей, друзів або тих, хто "не так" проголосував… Роками.

Займіться власним життям, візьміть відповідальність за нього в свої руки

Безвідповідальність – дуже поширена риса значної частини суспільства.

Люди люблять сварити за це політиків, не помічаючи, що в масштабах власного життя ця риса розповсюдилась так само, як і в сферах цілої держави.

Ми не беремо на себе відповідальність за наше життя, свою долю, благополуччя родини, виховання дітей, навіть за чистоту свого під’їзду. Але ж коли йдемо голосувати, сподіваємося на зміни в суспільстві, на покращення тощо.

Справжня ж соціальна відповідальність починається з конкретної людини в її конкретному житті – це відповідальність за чистоту свого будинку, сортування сміття, виховання дітей, особистісний розвиток – як людини чи професіонала.

Завжди треба починати з себе! Наприклад, відмовитися від хабарів поліції, у ВНЗ, чиновникам.

Чи багато українців на це відважилось, щоб питати зараз з інших?

Поважайте чужу позицію і не втручайтесь в порожні суперечки

Легко писати гнівні коментарі і звинувачувати когось в тому, що він зробив неправильний, на ваш погляд, вибір.

Коли ми беремо відповідальність за власне життя, то тратимо зусилля та час на реальні зміни в своєму житті, а не на переконання когось у "помилковій", з нашої точки зору, позиції.  

Якщо хочете реально впливати на позицію інших чи змінити щось у країні – потрібно працювати і знаходити людей із подібними цілями та прагненнями. І тоді дійсно з’являється шанс щось змінити і на більш масштабному рівні.

Ми можемо об’єднуватися в громадські організації та лобіювати свої інтереси.

Держава ніколи не приймає рішень, які будуть вигідні комусь іншому, а не їй. Це стосується не тільки нашої країни. При демократії держава дослухається до тих, хто найголосніше "кричить" про свої цілі.

Тому змінити щось можна і не змушуючи когось голосувати за "вашого" кандидата, а об’єднуючись у громади і лобіюючи свої інтереси. І так можна домагатися змін, і не чекаючи виборів та "ідеальних" кандидатів. Але для цього – потрібно брати і нести відповідальність за свої цілі та дії.

Наведу приклад із власного досвіду. В мене є знайомі бізнесмени, що займаються експортом певних товарів.

При уряді Арсенія Яценюка у них почалися проблеми. Вони зібрали спілку таких самих бізнесменів, як і вони, підняли хвилю в пресі, об’єднали ще інших симпатиків і так домоглися  поступок.

При уряді Володимира Гройсмана – теж були намагання звузити їм бізнес, але вони знову зібралися разом із однодумцями і зуміли відстояти свої інтереси.

Свідомо проявляйте соціальну відповідальність

Сьогодні єдиний дієвий вплив на владу – це доносити свою думку до політиків і суспільства через громадські організації.

А далі, на виборах, голосувати за того кандидата, хто й підтримує ваші ініціативи. Про що б не йшлося – чи це захист екології, відстоювання прав жінок, дітей чи підприємців.

Якщо ми втягнуті в будь-які суперечки і звинувачення – то це завжди свідчить про нас і наше життя. Про наше безсилля, про наше небажання щось змінювати і починати з себе.

Якщо ми не живемо громадським життям, а витрачаємо весь свій час на слідкування за кандидатами та конфлікти – це привід замислитися про себе, своє життя, свою відповідальність.

Потрібно пам’ятати – країна починається з кожного з нас. І тільки наші реальні справи здатні вплинути на реальну ситуацію, а не лише вибори.

Роман Мельниченко, психолог, експерт з відносин, УП.Життя

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів