Крик душі. ТАКОГО ВИ НЕ ОЧІКУВАЛИ!!!

Крик душі. ТАКОГО ВИ НЕ ОЧІКУВАЛИ!!!
ТЕРМІНОВО! ДИТИНІ ПОТРІБНА ДОПОМОГА! У журналістиці є певні правила, певні закони, за якими пишуться матеріали. А ще є жовті видання, сайти-пастки, де жодні правила не писані, а створені ці ресурси для… та, напевно, для заробляння грошей за кількість переходів за посиланням (це моє припущення). А ще є шахраї, які роблять інтернет-розсилання і стягують гроші з наївних, але дуже добрих людей. Заголовок мого матеріалу навмисно такий, щоб його відкрила передусім та аудиторія, яка й поширює різне, вибачте, сміття у соцмережах.

 

Мій терпець увірвався, коли мені прийшло чергове 100500-е повідомлення такого змісту (граматику і стилістику збережено):

– Привіт. Допоможи розіслати, шукають донора дитині. Розішли будь-ласка, кому можеш. Помирає 10-ти місячна дитина. У нього пухлина головного мозгу, терміново потрібна операція, потрібен донор, група крові: третя мінус, тел.: 095 -195 – 09 – 42. У батьків дитини недостатньо грошей і “Epuls” і “Onet” згодні їм допомогти. “Onet” перевіряє скільки осіб отримали цей лист. За кожні відправлені три листи батьки дитини отримують на рахунок 32 грн. Якщо ти відправиш мінімум 12 листів, то у тебе в профілі буде значок “Спасибі”. Давайте допоможемо!

І щиросерді благодійники, не шкодуючи свого часу й мого почуття гумору, старанно розсилають листи щастя таким самим добродушним і наївним, а ті… Ну, ви розумієте, що зупинити це важко, а може й зовсім неможливо. Усі можливі месенджери мого ґаджета волають про допомогу, бо «мені ж не складно розіслати ще й у Viber, WhatsApp, Telegram. Це ж точно допоможе! І дитину врятую, і мені плюсик у карму».

Тепер за пунктиками: це повідомлення гуляє соцмережами уже роками. Особисто мені воно приходило вКонтакті ще в шкільні роки. Як гадаєте, скільки років тепер цій «10-місячній» дитині?)

У ХХІ столітті перевірити номер телефона – елементарно. У цьому вам допоможе дядько Ґуґл. Вводимо номер і що бачимо?

Не вірите, що вас так просто обдурили? Спробуйте зателефонувати за зазначеним номером. Бо це й розраховано на тих, хто не просто хоче допомогти, а має сумнів, або ж прагне надати ще якусь додаткову допомогу. Із вашого рахунку неодмінно стягнуть гроші. Щоправда, не на лікування дитини, а в кишеню шахраїв (за умови, що номер і досі активний, звісно).

Окей, Ґуґл. А хто такі Epuls і Onet? Штука в тому, що ці вірусні повідомлення, наскільки мені вдалося з’ясувати, ширяться із 2008–2009 року. Стартонули вони у Польщі. Epuls – це соцмережа, а Onet – польський ЗМІ. Вочевидь, їх згадали просто так, щоб можна було засвітити хоч якимось авторитетом. То ви серйозно уявляєте, як головний редактор видання і засновник соцмережі сидять і підраховують отримані повідомлення?? Так-так, ХХІ століття. Це можна автоматизувати. Але ніт.

Ну, і ще: у профілі якої соцмережі ви востаннє бачили «значок спасибі»?

Існує кілька варіацій цього вірусного повідомлення. Одна з таких не містить номера телефону. «Ну яке ж тут шахрайство», – подумає наївний добродій та кинеться розсилати повідомлення усім без перебору. Річ у тім, що це повідомлення може містити вірусний додаток, який знищить інформацію на вашому пристрої щойно ви почнете розсилати повідомлення. Пам’ятаєте вірус Petya?)

Усе сказане стосується і переходу на сайти з сумнівними заголовками, що не несуть жодного смислового навантаження, виділені великими літерами і викликають емоцію та непохитне бажання відкрити й дізнатися, що ж там таке сталося (як-от мій).

Тож, дорогі читачі, читайте якісні новини, перевіряйте інформацію, а якщо прагнете допомогти – звертайтеся до офіційних благодійних організацій. В Ужгороді, наприклад, не оминайте увагою Рух підтримки закарпатських військових, Барбос, Червоний хрест, акції «Серце до серця» тощо. І все буде добре!

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

 

16 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів