ТОП-5 Карпатських страв із бринзою до зимових свят

Банош
На 4 порції: 2 склянки кукурудзяної крупи, 750 г сметани, 100 г бринзи овечої, 40 г вершкового масла, червоний перець та шкварки/гриби за смаком.
Сметану розігріти, цівкою всипати кукурудзяну крупу й ретельно мішати дерев’яною колотівкою, поки не з’явиться на каші масло. Бринзу, масло і червоний перець змішати. На глиняну пласку тарілку покласти банош, бринзу з маслом і червоним перцем.
До баноша можна подавати присмажені шкварки чи гриби.
Токан по-Хустськи
На 4 порції: 2 склянки кукурудзяного борошна, 6 склянок води, 200 г Традиційної Бринзи Хустщини, 80 г копченого сала, сіль за смаком
Варимо токан у місткій посудині (найкраще казанок). у казанок наливаємо воду, додаємо сіль та 4 столові ложки борошна і доводимо до кипіння. Після цього, тоненькою цівочкою додаємо борошно що залишилось. Повільно помішуємо дерев'яною ложкою.
Топимо копчене сало на смалець і шкварки. Відкладаємо.Беремо миску, широку і не високу. Дно і стінки цієї миски щедро змащуємо смальцем.
Викладаємо у миску шар токану товщиною біля 2 см і посипаємо його бринзою. Шаруємо так, поки є місце в мисці або не закінчаться продукти. Верхній шар посипаємо бринзою і шкварками. можна додати трохи зелені за смаком.
Книш Гуцульський
На 4 порції: 350 г кукурудзяного борошна, 40-50 г бринзи, 0,5 склянки води, щіпка солі, зелень петрушки і кропу, 1 зубчик часнику, 10 сала.
У киплячу підсолену воду всипати просіяне кукурудзяне борошно, заварити тісто, добре вимішати, щоб не залишилося грудочок, і відкласти на деякий час, щоб воно охолонуло і загусло.
Підготовлене тісто розділити на частини і на дошці, посипаній пшеничним борошном, розкачати невеликі коржі. На середину кожного коржа покласти розтерту бринзу, змішану з дрібно нарізаною зеленню петрушки, кропу та тертим часником. Начинку загортаємо у тісто, зверху кладемо тонку скибку сала і випікаємо в духовці.
Страву рекомендовано їсти гарячою.Помазанка із бринзою
150 г овечої бринзи, 150 г горіхів, 60 г вершкового масла, часник за смаком
Витягуємо масло і даємо йому трохи розм'якнути. Горіхи обсмажуємо на сковороді без олії, постійно помішуючи, поки не почне відлущуватися лушпиння від більшості горіхів. Якщо лушпиння легко стирається - можна знімати з вогню. Даємо горіхам охолонути та очищаємо їх. Подрібнюємо горіхи максимально мілко. Змішуємо із бринзою, маслом та потертим часником. Збиваємо у блендері до стану однорідної маси.
Рекомендовано вживати із чорним хлібом
Ріплянка
На 4 порції: 500 г картоплі, 1 склянка кукурудзяного борошна (крупи), 80 г овечої бринзи, 50 г вершкового масла, сіль за смаком
Почищену картоплю, нарізану на кубики, посолити, залити кип'ятком і зварити. Воду з картоплі не зливати і до неї всипати кукурудзяне борошно. Вимішати на однорідну масу, щоб не було грудок, досолити за смаком. Посуд для запікання змастити грубим шаром вершкового масла, накласти картопляну масу. Наверх накласти грудочки масла і посипати бринзою. Запекти в нагрітій духовці (220?) протягом 30-40 хвилин до золотистої кірочки. Подавати гарячою.
Кукурудзяне борошно можна розвести холодною водою і тоді влити до картоплі з відваром, щоб не було грудочок.Рекомендовано вживати із салатом з квашеної капусти та тушеним м'ясом
Смачного!
Просто. Смачно. Традиційно
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- До уваги закарпатців! Графік погодинних включень/відключень електроенергії на 6 листопада
- Закарпатські патрульні нагадують: відволікатися на гаджети, керуючи автівкою - небезпечно
- Податкова знижка: до повернення з бюджету закарпатцями задекларовано на 3,6 млн грн більше, ніж минулого року
- Відсьогодні, 1 листопада, документи для відстрочки прийматимуться лише через Резерв+ чи ЦНАП
- До уваги споживачів! У "Закарпаттяоблнерго" триває період передавання показників лічильника за жовтень
- Планові відключення світла на Закарпатті: де дізнатися свою чергу
- До уваги закарпатців! Графік відключення світла на завтра, 31 жовтня
- Послуга "єМалятко" знову працює на Закарпатті та ще у шести областях
- Рак сечового міхура сучасні ризики та методи лікування
- Сьогодні, 28 жовтня, запрацює нова система контролю в’їзду/виїзду в ЄС у більшості пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні
- Закарпатські патрульні закликають: носіть світловідбивачі — це може врятувати життя!
- На Закарпатті розпочали вакцинацію диких тварин проти сказу
- Міжміські перевезення залізничним транспортом – які права мають пасажири
- Знайомства в Інтернеті: як не стати жертвою шахраїв
- «Схилами полонини Боржави»: відкрито реєстрацію на пізнавальну подорож для дітей
- На Закарпатті розпочали перерахунок житлових субсидій на опалювальний сезон
- ЄСВ для ФОПів: що змінилося з 1 жовтня – роз'яснюють закарпатські податківці
- До уваги водіїв! Із 6 жовтня перекриють міст на дорозі Ужок – Нижні Ворота: дивіться схему об’їзду
- Закарпатські патрульні нагадують водіям про загальні вимоги до номерних знаків
- Закарпатські громади можуть отримати підтримку енергоефективних проєктів





До цієї новини немає коментарів