ТОП-5 Карпатських страв із бринзою до зимових свят

Банош
На 4 порції: 2 склянки кукурудзяної крупи, 750 г сметани, 100 г бринзи овечої, 40 г вершкового масла, червоний перець та шкварки/гриби за смаком.
Сметану розігріти, цівкою всипати кукурудзяну крупу й ретельно мішати дерев’яною колотівкою, поки не з’явиться на каші масло. Бринзу, масло і червоний перець змішати. На глиняну пласку тарілку покласти банош, бринзу з маслом і червоним перцем.
До баноша можна подавати присмажені шкварки чи гриби.
Токан по-Хустськи
На 4 порції: 2 склянки кукурудзяного борошна, 6 склянок води, 200 г Традиційної Бринзи Хустщини, 80 г копченого сала, сіль за смаком
Варимо токан у місткій посудині (найкраще казанок). у казанок наливаємо воду, додаємо сіль та 4 столові ложки борошна і доводимо до кипіння. Після цього, тоненькою цівочкою додаємо борошно що залишилось. Повільно помішуємо дерев'яною ложкою.
Топимо копчене сало на смалець і шкварки. Відкладаємо.Беремо миску, широку і не високу. Дно і стінки цієї миски щедро змащуємо смальцем.
Викладаємо у миску шар токану товщиною біля 2 см і посипаємо його бринзою. Шаруємо так, поки є місце в мисці або не закінчаться продукти. Верхній шар посипаємо бринзою і шкварками. можна додати трохи зелені за смаком.
Книш Гуцульський
На 4 порції: 350 г кукурудзяного борошна, 40-50 г бринзи, 0,5 склянки води, щіпка солі, зелень петрушки і кропу, 1 зубчик часнику, 10 сала.
У киплячу підсолену воду всипати просіяне кукурудзяне борошно, заварити тісто, добре вимішати, щоб не залишилося грудочок, і відкласти на деякий час, щоб воно охолонуло і загусло.
Підготовлене тісто розділити на частини і на дошці, посипаній пшеничним борошном, розкачати невеликі коржі. На середину кожного коржа покласти розтерту бринзу, змішану з дрібно нарізаною зеленню петрушки, кропу та тертим часником. Начинку загортаємо у тісто, зверху кладемо тонку скибку сала і випікаємо в духовці.
Страву рекомендовано їсти гарячою.Помазанка із бринзою
150 г овечої бринзи, 150 г горіхів, 60 г вершкового масла, часник за смаком
Витягуємо масло і даємо йому трохи розм'якнути. Горіхи обсмажуємо на сковороді без олії, постійно помішуючи, поки не почне відлущуватися лушпиння від більшості горіхів. Якщо лушпиння легко стирається - можна знімати з вогню. Даємо горіхам охолонути та очищаємо їх. Подрібнюємо горіхи максимально мілко. Змішуємо із бринзою, маслом та потертим часником. Збиваємо у блендері до стану однорідної маси.
Рекомендовано вживати із чорним хлібом
Ріплянка
На 4 порції: 500 г картоплі, 1 склянка кукурудзяного борошна (крупи), 80 г овечої бринзи, 50 г вершкового масла, сіль за смаком
Почищену картоплю, нарізану на кубики, посолити, залити кип'ятком і зварити. Воду з картоплі не зливати і до неї всипати кукурудзяне борошно. Вимішати на однорідну масу, щоб не було грудок, досолити за смаком. Посуд для запікання змастити грубим шаром вершкового масла, накласти картопляну масу. Наверх накласти грудочки масла і посипати бринзою. Запекти в нагрітій духовці (220?) протягом 30-40 хвилин до золотистої кірочки. Подавати гарячою.
Кукурудзяне борошно можна розвести холодною водою і тоді влити до картоплі з відваром, щоб не було грудочок.Рекомендовано вживати із салатом з квашеної капусти та тушеним м'ясом
Смачного!
Просто. Смачно. Традиційно
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- У складі поїзда №95/96 "Київ – Рахів" курсуватимуть два дитячі вагони
- Послуги без черги: де закон гарантує пріоритет людям з інвалідністю
- До уваги підприємців! 16 грудня – граничний термін для переходу на спрощену систему з 1 січня 2026 року
- Ужгородський замок на свята працюватиме за новими графіком
- Завтра, 13 грудня, на Закарпатті світло відключатимуть лише у двох чергах - обленерго
- У п'ятницю, 12 грудня, на Закарпатті знову будуть відключення світла - ГРАФІК
- Українці 40+ років зможуть безоплатно пройти скринінг здоров’я з Дією: як це працюватиме
- По 2 години у кожній черзі - оприлюднили графік відключення світла на Закарпатті на четвер, 11 грудня
- Оновлений Календар щеплень: які вакцини діти отримуватимуть раніше з 1 січня 2026 року?
- Графік відключення світла на Закарпатті завтра, 10 грудня
- Відключень світла буде менше: оприлюднено графік для Закарпаття на вівторок, 9 грудня
- Відключення світла до 16 годин: "Закарпаттяобленерго" оприлюдило графік на неділю, 7 грудня
- На Закарпатті почали працювати мобільні команди медиків, що вакцинуватимуть дітей від кору
- До уваги! Графік відключення світла на Закарпатті на сьогодні, 6 грудня, змінено
- До уваги! Графік відключення світла на Закарпатті у суботу, 6 грудня
- Графік відлючення світла на Закарпатті у п'ятницю, 5 грудня
- Оприлюднено графік відключення світла на Закарпатті на завтра, 4 грудня
- До уваги подорожуючих! На КПП «Солотвино – Сігету-Мармацієй» продовжили обмеження руху транспорту
- До уваги! Графік відключення світла на Закарпатті у середу, 3 грудня
- В Ужгороді визначили місця для торгівлі ялинками та новорічними прикрасами





До цієї новини немає коментарів